KABA

Aglomeracija za Birača dobra, ali smatra da to nije rješenje svih problema

Gradski vijećnik Dimitrije Birač ne miruje. Ovoga puta pohvalio je projekt Aglomeracije Karlovac – Duga Resa čiji radovi se nastavljaju danas nakon blagdanske pauze. Ali, ima jedan ali…

-Odmah treba reći da je ovaj veliki projekt korak naprijed za Karlovac, za standard Karlovčanki i Karlovčana. Između ostalog, Aglomeracijom će se rekonstruirati i 56 km vodoopskrbne mreže. Gradnja će trajati tri godine, a rezultat će biti i 11.500 novih korisnika na sustavu odvodnje u Karlovcu, što će pokrivenost tom uslugom sa 68 posto podići na 86 posto građana. Ipak, smatram da je moglo više i bolje, ali i prije. Dakle, ako će Aglomeracija riješiti 56km, što je s preostalih 50ak km? Također, kada će i ovih 14 posto korisnika biti pokriveno uslugom? Vladajući mogu reći – ne ide vam to tako brzo. I tu su u pravu, ali na drugi način.

Osvrnuo se Birač i na ne tako davnu prošlost u tvrtki Vodovod i kanalizacija kada je njen direktor bio HDZ-ov Ivan Mrzljak.

Krajem 2013. tadašnji direktor Ivan Mrzljak (HDZ) izjavio je da „postoji još 109 kilometara azbestnih cijevi u vodovodnoj mreži, a da do 2020. godine Karlovac više ne bi trebao imati cijevi koje su se ugrađivale u sustave šezdesetih godina prošlog stoljeća”. Naime, prema podacima Karlovačkog tjednika od 15. veljače 1990. (str.7), tj. tri mjeseca prije dolaska HDZ na vlast, na tadašnjih nešto više od 500km vodovodne mreže bilo je malo iznad 30% gubitaka vode. Dugih tridesetak godina kasnije na mreži od nekih 700km gubici su se udvostručili – iznose oko 60%. Između ostaloga, to se vidi i iz Izvješća o poslovanju ViK-a 2019.u kojem stoji kako je „Ispumpano ukupno 8 654 034 m3, ukupni gubitak je 5 192 974 m3, što čini prosječni gubitak vode od 60 %!” (Izvješće, ožujak 2020, str. 37/38). Zato je bivši direktor Nikola Rogoz (HDZ) u proljeće 2019. pojasnio javnosti da je cilj „smanjiti postojeći gubitak vode od 60% na 40%, ali će taj proces trajati godinama”.

Birač je još više iznenađen priopćenjem ViK-a od ljeta 2020., kad je poručeno da za njih „prihvatljivi gubici iznose 30-35 posto”. A kao i uvijek ponudio je rješenja ovoga problema.

-Ovaj put kojim već desetljećima koračaju vladajući i za sobom vuku Karlovac, nije put razvoja. To je tapkanje u mjestu s dugoročnim posljedicama za sve potrošače (kućanstva, gospodarstvo i poljoprivrede), koji i ne slute da će nakon nekoliko godina Aglomeracije i stotine milijuna kuna efikasnost vodoopskrbe biti nekako na razini iz 1990. Ja želim više i bolje od toga.Zato smatram da je presudno krenuti od drugačijih pretpostavki i to upravo sada dok traju radovi na Aglomeraciji. Inače bismo mogli čekati tamo do 2055. da nam se obnovi kompletna mreža i da imamo vrlo malo ili nimalo gubitaka. Moramo postaviti situaciju kao izvanrednu jer to ona zaista i jest. Dakle, što brže i kvalitetnije obnoviti preostale cjevovode, omogućiti svim građanima Karlovca i okolici vodnu uslugu. U tu svrhu razmisliti ne samo o zaduživanju, privlačenju dodatnih sredstava iz EU ili preraspodjeli unutar proračuna, nego i intenzivirati rad na okrupnjavanju vodoopskrbnih poduzeća u Karlovačkoj županiji. Potonje je uostalom koncipirano i u Završnom izvješću iz studenog 2018. o efektima udruživanja na sadašnju i buduću cijenu vode za prijedlog 38 uslužnih područja, koje su bile naručile Hrvatske vode.