• January 13, 2022
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Postoji li vrijeme koje više iziskuje potragu za skijaškom opremom od ovoga? Složit ćemo se da pripreme za skijašku sezonu uvijek moraju biti dobro isplanirane jer osim što je i inače vrlo bitan plan puta, u ovoj situaciji u plan i program ulazi sva moguća oprema koju ćete trebati. Zimski uvjeti su svakako izazovniji od bilo kojeg drugog godišnjeg doba, a posebno ako u planu imamo neki ekstremni sport kao što je to skijanje ili snowboarding.

Iako je skijaška oprema nešto što čuvaš godinama, opet svake sezone nešto novo treba obnoviti, a kada na red dođu skije, pogotovo ako si neiskusan, to može biti popriličan izazov. Ako ste ikada otišli u trgovinu skijama ili pogledali na internetu, sigurno ste primijetili da postoji mnogo različitih vrsta skija. Tu su: rocker, camber, ravne, all-mountain, freestyle, powder, big mountain, carving. Možeš birati hoćeš široke, uske ili pak između. I kako onda odabrati one prave? To izgleda tako komplicirano. Mi smo vam odlučili malo pomoći s nekim informacijama kako biste barem dobili ideju što vama treba.

Kao što smo već spominjali, skije mogu biti dulje ili kraće, šire ili uže. Kako biste odabrali visinu svojih skija to je najbolje odrediti prema svojoj fizičkoj građi i spremi i skijaškim uvjetima.

Općenito pravilo za odabir duljine skija temelji se na tome da njihova visina bude negdje između brade i vrha glave. Postoje naravno i razlozi zato biste vi mogli ili trebali odabrati dulje, odnosno kraće skije.

Kraće skije obično odabiru skijaši početnici ili oni koji su na srednjoj razini svojih skijaških sposobnosti. Također, to se odnosi i na one koji teže manje od prosjeka za svoju visinu ili ako ste skloni kratkim i brzim zavojima.

Dulje skije odabiru skijaši čije je stil skijanja agresivniji i brži te teže više od prosjeka za svoju visinu. Moglo bi se reći da je tu riječ o iskusnijim skijašima koji će većinu vremena provesti izvan skijaške staze.

Širinu skija odabirete najviše prema vrsti snijega koji je na stazi ili oko nje ukoliko se ne želite držati staze. Šire skije imaju naravno veću površinu pa se i težina skijaša bolje preraspoređuje te se doima lakšim zbog čega su one prikladne za dublji i neravni snijeg. Zbog tog efekta koji daje široka skija, skijaš postiže veću stabilnost na takvoj vrsti terena.

Kada je snijeg krući, teže se deformira i prilagođava skiji zbog čega je onda za takve uvijete bolji izbor uža skija kako bi se težina skijaša koncentrirala na manju veličinu skije i opet na taj način uspostavila stabilnost u takvim uvjetima.

Keindl Sport webshop ima ponudu svega onoga što biste od skije mogli tražiti, ali važno je unaprijed odlučiti koja vrsta skije vam treba, a kasnije sve svoje preferencije možete označiti u filter rubrici i tako vrlo brzo dobiti željeni rezultat. Osim toga, trenutno vladaju blagdanski popusti pa je ovo idealna prilika za nabavite sve potrebno što ćete trebati za ovu skijašku sezonu.