• January 14, 2022
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Izbor za najuspješnijeg sportaša i sportašice grada Karlovca održat će se za točno za tjedan dana. Karlovačka športska zajednica objavila je nominacije sportaša. Kao i prijašnjih  godina, tako je i ove otvoreno pitanje o prijepornosti pravilnika prema kojem se nominiraju sportaši.

Karlovačka športska zajednica s jedne i sportski novinari s druge strane. Marijan Bakić, lokalni sportski novinar i urednik sportskog portala KAŠ u našoj emisiji Gost dana prozvao je Športsku zajednicu, odnosno njen način izbora najboljeg sportaša.

-Mi ovoga puta nismo bili zadovoljni i reagirali smo na to. Zatražili smo sastanak sa Sportskom zajednicom kako bismo dali naš prijedlog  kako izmijeniti Pravilnik o nagrađivanju. Pravilnik nije sveto pismo da se ne bi mogao mijenjati, on nije dobar. Zašto? Nigdje se ne nominira pojedinac iz kolektivnih sportova, a znamo da postoje pojedinci poput odbojkašice Sanje Barić koja je proglašena najboljom igračicom u ligi, kazao je Bakić te dodao kako će bojkotirati glasovanje ukoliko Športska zajednica u nadolazećim izborima ne prihvati prijedloge sportskih novinara.

Iz Karlovačke športske zajednica ističu kako su raspoloženi za susret s novinarima i izmjene Pravilnika.

-Svaki pravilnik ima mogućnosti izmjene i dopune, međutim taj isti Pravilnik smo mi radili u suglasnosti s Hrvatskim zborom sportskih novinara, a i sada smo otvoreni za svaku raspravu i želimo saslušati njihove prijedloge kako bismo poboljšali Pravilnik, rekla je Marijeta Ćelić iz Karlovačke športske zajednice.

Vezano uz primjedbu Bakića kako se ne mogu nominirati sportaši iz loptarskih sportova Ćelić odgovara kako ta tvrdnja nije istinita.

-Po članku 10 mogu se nominirati i pojedinci iz ekipa. Ove godine imali smo slučaj da je iz ekipnog sporta nominiran pojedinac međutim da bi netko bio nominiran mora ostvariti značajne sportske rezultate, a članak 10 jasno propisuje koji su to rezultati. Mora osvojiti Prvenstvo Hrvatske , nastupi na europskim i svjetskim prvenstvima , naravno ako je taj klub nastupio, mora imati kategorizaciju od Hrvatskog olimpijskog odbora, mora biti u sastavu reprezentacije ili mora biti kao širi član reprezentacije, rekla je Ćelić.

Osim što spornim smatra pravilnik, Bakić ističe kako je problem to što se na ovakvim sportskim izborima često ponavljaju ista lica.

-Sportska zajednica se drži pravilnika kao pijan plota pa kaže da njima klubovi prilažu nominacije, no ona bi trebala biti iznad toga po svojoj ingerenciji. Imamo situacije da su nominirani neki sportaši koji su tu već  15 godina. Što to nama treba? Nama trebaju mladi, oni koji obećavaju, govori Bakić.

-Gledajte, ovo nije izbor za miss pa da se može bilo tko prijaviti. Sportski novinari su nam prigovorili zašto mi nekoga ne stavimo. Mi ne možemo ulaziti u klubove koga će oni nominirati niti ih ostavimo na tome da nam samo pošalju nominacije. Kada se pošalje zahtjev da nominiraju svoje sportaše  svaki klub se pojedinačno zove  i mi ih potičemo da svoje sportaše koji imaju zapažene rezultate i prijave. Koga će prijaviti i s kojim dokumentima i objašnjenjima to je stvar pojedinačno kluba i oni se unutar kluba trebaju dogovoriti koga će nominirati, znači mora postojati objašnjenje zašto se netko bira, istaknula je Ćelić te dodala kako uvjeti nisu stroži za sportaše ekipnih sportova, te da svi imaju jednaku priliku ukoliko ostvare zapažene rezultate.

-Bilo bi nam drago da netko iz ekipnog sporta bude najbolji sportaš grada, ali za sada nije bilo nekog velikog ekipnog rezultata da bismo mi to mogli potvrditi u odnosu na pojedinačne rezultate, zaključila je Ćelić.