• January 14, 2022
  • Ljiljana Zoroja
  • 0

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zemljišta potrebnog za sustav obrane od poplava, obilaznicu Turnja i nogostupe bio je najobimniji posao karlovačkog gradskog odjela za imovinsko – pravne odnose i upravljanje imovinom u posljednjih nekoliko godina.

Potvrdila je to na današnjoj pressici pročelnica Upravnog odjela Tatjana Gojak, preciziravši da sav posao upravljanja imovinom i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa obavlja 10 zaposlenika.

– Više od 400 parcela samo na nasipu kroz Logorište i Malu Švarču smo riješili da se mogu nasipi raditi; druge dionice rade Hrvatske vode, angažirale su svoje stručne timove, ali smo dali svoj doprinos u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Isto tako i u projektima s Hrvatskim cestama smo rješavali i za nogostupe u Tušiloviću i Cerovcu, sad smo preuzeli na ovoj dionici Ulice Luščić. Želimo riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo imali pripremljene projekte i omogućili gradonačelniku lakšu poziciju u pregovaranju i lobiranju za izvođenje tih radova u Karlovcu, izjavila je Gojak.

Ne ide ništa od toga brzo, ali osim rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za objekte komunalne infrastrukture, u Odjelu se bave i upravljanjem imovinom, gradskom, naravno. Plan upravljanja za ovu godinu bit će u ožujku pred gradskim vijećnicima, a izmjena odluke o upravljanju poslovnim prostorima na javnom savjetovanju, dok će natječaj za dodjelu gradskih stanova biti objavljen na ljeto jer sadašnja lista vrijedi do kraja godine.

I stanovi i poslovni prostori i zemljište, sportski i društveni objekti, igrališta … sve je to u Registru gradske imovine. U njemu je, pojasnila je Snježana Knežević, 2.500 nekretnina, vrijednih više od milijardu kuna. Podaci se redovno ažuriraju pa je, primjerice, u Registru, u portfelju stanova, njih 353 popraćeno svim podacima.

– Tu je kvadratura stana, sobnost, zona, kat, vrsta grijanja, ugovor koji je sklopljen. Tu su i financijski podaci, najamnina, pričuva, troškovi… Naravno da to stalno usklađujemo, kazala je Knežević.

U Registru je, po riječima T. Gojak, puno osobnih i zaštićenih podataka i ovakav Registar imovine neće biti javno objavljen, ali gradska imovina naći će se u Registru državne imovine.

– Čekamo donošenje pravilnika o tehničkoj strukturi podataka i načinu upravljanja središnjim registrom. Kada se donese, podatke koje imamo ćemo prilagoditi i pretočiti u taj informatički program, najavila je Gojak.