Dani draganića

Mandić o rezultatima popisa stanovništva: Ne bježim od odgovornosti kao gradonačelnik, no situaciju treba iskoristiti na široj razini

Prema popisu stanovnika u naselju Ribar živi samo 77 stanovnika, a na posljednjim izborima na tamošnjem biračkom mjestu bilo je upisano 123 birača, dok je glasalo njih 116. U Banskoj Selnici registrirano je 65 stanovnika, na biračkom popisu je bilo 75 birača, a 68 ih je izašlo na izbore. Koritinja prema popisu ima 86 stanovnika, na biračkom popisu ih je bilo 131, a svoj je glas dalo njih 108. Kako je to moguće, pita se SDP-ova Dragica Malović koja je zajedno s nestranačkim vijećnikom Draženom Cukinom iznijela ove podatke.

– Ove činjenice i ovi podaci definitivno ukazuju na to da Državno odvjetništvo ima posla. Imati na popisu birača više ljudi nego što ih je registrirano na popisu stanovništva je nešto što treba istražiti. Mi smo ukazivali na određene incidente koji su se dešavali tijekom lokalnih izbora, uvijek su se pravdali da jedan glas ne nosi promjenu rezultata glasovanja na tom glasačkom mjestu, no evo tu se sada ne radi od jednom glasu već o dvadesetak ili tridesetak glasova na pojedinim glasačkim mjestima, a to kazneno djelo je normirano našim kaznenim zakonom i to nije problem Karlovca, to je problem cijele RH, rekla je predsjednica GO SDP Karlovac Dragica Malović.

Gradonačelnik Mandić na to nije imao odgovor. I njega zanima, kaže, kako brojke toliko odstupaju.

– Ja zaista to ne mogu komentirati, izbori su provedeni, sdp je imao promatrače u svim biračkim odborima, a što se tiče brojki i svega ovoga što se sad otvara- da i mene to zanima bez uvijanja. Nemam razloga sumnjati niti u jednu brojku koja je bila na izborima, a isto tako nemam razloga sumnjati niti u ovo što je posljedica popisa stanovništva, rekao je Mandić.

I Malović i Mandić slažu se da su rezultati popisa stanovništva poražavajući. Malović pritom kao uzrok toga navodi lošu demografsku politiku hdz-a. Mandić pak smatra da je problem na nacionalnoj razini, no ne bježi od odgovornosti kao gradonačelni, kaže.

– Mi smo odgovorni, mi smo upravljali gradom. Ono što mislim da bi bilo dobro je ovu situaciju iskoristiti na jednoj široj razini. Tu mislim i na vlast i na oporbu, mislim i na gospodarstvo, na sve dionike u društvu, da si osvjestimo da svatko ima svoju razinu odgovornosti. Rješenja moraju biti strukturna, dugoročna. Mi nemamo bezgraničan izvor novaca koji bismo mogli raspoređivati već ćemo morati negdje smanjiti kako bismo se više posvetili financijski demografskom problemu. Za to treba suglasje i za to sam otvoren u svakom trenutku, rekao je Mandić dodavši kako je ključan razvoj gospodarstva i to što više radnih mjesta i to onih koja su dobro plaćena.