KABA

U 2021. godini na karlovačkim prometnicama 419 prometnih nesreća i petero smrtno stradalih osoba

Postaja prometne policije Karlovac provela je preventivno represivnu akciju u kojoj su kontrolirali ponašanje pješaka i biciklista. Cilj  akcije je stvoriti sigurnije prometnice i smanjiti broj prometnih nesreća koje su u porastu.

Prometna policija broji 419 prometnih nesreća u 2021. godini, što je za 29 više u odnosu na 2020. Uz to tijekom prošle godine na cestama je smrtno stradalo pet osoba, a godinu prije, njih četiri. U porastu je i broj teško ozlijeđenih osoba.

-Šest je osoba više koje su teško ozlijeđene u 2021. u odnosu na 2020. godinu, bilježimo porast i u domeni lako tjelesno ozlijeđenih osoba. U prometnim nesrećama u 2021. godini preminula su dva vozača, jedan putnik, jedan biciklist i nažalost jedan pješak, rekao je Davor Boljkovac, Načelnik postaje prometne policije Karlovac.

Porast prometnih nesreća može se prepisati pandemiji, lockdownu i manjem broju vozila na cestama u 2020. godini. Policija provodi ovakve akcije kako broj nesreća ne bi rastao dalje.

-Poruka za sve sudionike u prometu je da se obrati pažnja na četiri glavne ubojice u prometu. Da vozači prilagode brzinu kretanja poglavito u ovim uvjetima koji su sada. Da obavezno prilikom sjedanja u vozilo koriste sigurnosni pojas, kako vozači, tako i svi putnici. Da ne koriste na nepravilan način mobilne uređaje prilikom vožnje. Distrakcija vozača je označena kao rastući uzrok samih prometnih nesreća. Tu je poruka i za ostale sudionike u prometu, to su prije svega vozači bicikla i pješaci da isto tako poštuju pravila prometa, rekao je Boljkovac.

Upravo su za pješake i bicikliste organizirali preventivno represivnu akciju u kojoj je naglasak bio na ponašanje ovih sudionika u prometu i poštivanje prometnih pravila.

-Apeliramo još jednom na najugroženiju skupinu u prometu, a to su pješaci, da prometnicu prelaze na onim označenim mjestima. Na cesti rezerviranoj za promet motornih vozila, kao što je ona u blizini tržnice, da za prijelaz te prometnice koriste podzemni prolaz i da ako prometnicu prelaze van obilježenog prijelaza da se uvjere kako to mogu učiniti na siguran način, istaknuo  je načelnik.

Iz Postaje prometne policije nadaju se kako će ova, ali i brojne druga akcije koje provode, pridonijeti da 2022. godina bude godina s najmanje prometnih nesreća, a ponajprije smrtno stradalih osoba na prometnicama Karlovačke županije.

omicron