Dani draganića

Predstavljena platforma Otvoreni Karlovac – informacije o trošenju proračunskog novca sada dostupne svima

Karlovčani sada jednostavnije mogu vidjeti kako se troši njihov novac zahvaljujući novoj platformi Otvoreni Karlovac koja je danas predstavljena u Gradskoj vijećnici. Pristup informacijama sada je jednostavnije no ikad. Građane svega par klikova dijeli od podataka koliko novca i na koji način se troši iz gradske blagajne. Proračun je podijeljen u osam kategorija, a riječ je o proračunskim korisnicima, komunalnoj infrastrukturi, redovnoj djelatnosti, društvenoj djelatnosti, civilnoj zaštiti i ekologiji, gradskoj imovini, gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu te dokumentaciji. Odabirom bilo koje kategorije građani dobivaju uvid na što su se točno trošila sredstva.

-Na primjer kategorija komunalna infrastruktura. Kada se klikne na nju, podijelimo je u potkategorije, to znači prometnice, zelene površine, javna rasvjeta, groblja, klizišta, odvodnja itd. Ako nas zanimaju detalji za neku prometnicu kliknemo, pa dobijemo sve ono što spada u prometnice, od asfaltiranja nerazvrstanih cesta tipa u Naselju Marka Marulića i vidimo koliko se potrošilo, rekao je Mario Novosel, savjetnik za informatičke poslove i računalne sustave u Gradu Karlovcu.

Dostupni su podaci od 2017. godine, a oni za 2022. punit će se iz dana u dan. Uz Otvoreni proračun, tu su i druge aplikacije popu Som sporta, koja donosi podatke o financiranju sportskih klubova i udruga na području Karlovca.

-U njoj možemo vidjeti koliko klubova imamo u sportskoj zajednici, znači 81 klub, i koliko imamo sportaša. Osim toga imamo sredstva koja su tražili u 2021. godini  i točne detalje koliko je koji sport dobio, rekao je Novosel.

Ovom prilikom je predstavljena i aplikacija I-transparentnost. Donosi podatke o svim isplatama koje je grad ostario. Uz ove aplikacije u planu je razvijanje i drugih. U planu aplikacija koja će biti posvećena javnoj nabavi, tako da bi i taj proces trebao biti transparentniji, odnosno lakše dostupan građanima.

Cilj platforme Otvoreni Karlovac je da svi prihodi i rashodi grada budu dostupni svim građanima Karlovca, a ne samo korisnicima proračuna. Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić govori i kako je aplikacija važna jer pokazuje svrhovitost trošenja proračunskog novca i transparentnost, odnosno zakonitost trošenja sredstava.

-Slikovito rečeno, važno nam je da svi naši građani, ja vjerujem da će većinu njih to zanimati, da znaju koliko Grad odvaja za košnju naših parkova, odnosno koliko odvaja za kulturu, koliko odvaja za sport i na koji način se s tim novcem raspolaže, odnosno tko raspolaže. Smatram da će ova razina otvorenosti proračuna će pružiti sve ove informacije, odnosno sve ove podatke i na taj način možemo reći da zaista kao Gradska uprava idemo korak naprijed, kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Aplikacija je dostupna na web adresi otvoreni.karlovac.hr, kao i na službenoj stranici Grada Karlovca.