Dani draganića

Sir obitelji Herceg iz Modruške Munjave kod Josipdola proglašen sirom šampionom

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar posjetile su obitelj Herceg u Modruškoj Munjavi kod Josipdola, koji u okviru svog OPG-a, u mini sirani Jagarka, proizvode kozje sireve vrhunske kvalitete. Jedan od njih, kuhani kozji sir s vlascem, proglašen je šampionom kvalitete na 4. nacionalnom ocjenjivanju sireva i drugih mliječnih proizvoda 2021. godine – Sir Cro fest, održanom krajem prošle godine u Zagrebu.

Obitelj Herceg, Hrvoje i Marina, sa svoje troje djece, doselila se iz Zagreba u Munjavu Modrušku, na svoju djedovinu, gdje su započeli uzgajati koze i proizvoditi sir i mlječne proizvode od kozjeg mlijeka. Danas u uzgoju imaju 61 kozu pasmine Alpina, koje su upravo započele s jarenjem. U vlasništvu imaju oko 4 hektara zemljišta koje većinom služi kozama za ispašu. Potpuno ekološki uzgoj, uz ispašu na ekološki očuvanom krajoliku daje posebnu kvalitetu proizvodima ove mini sirane, a uz vrhunske sireve, obitelj proizvodi i ostale mliječne proizvode, jogurt, kefir i sirutku te većinu proizvoda plasiraju na kućnom pragu.

Obitelj Herceg do sada nije koristila nikakve poticaje i uglavnom su sve financirali vlastitim sredstvima, ali obzirom da planiraju proširenje proizvodnje i ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu, zainteresirani su za mogućnosti koje poljoprivrednicima nudi Karlovačka županija. O mogućnostima i uvjetima županijskih Javnih poziva domaćine je izvjestila županica Martina Furdek Hajdin.

Uz izraze čestitki na osvojenoj nagradi za kvalitetu njihovog sira županica je pohvalila predan obiteljski rad, a posebno je istaknula da se ova obitelj visokoobrazovanih ljudi iz urbanog središta odlučila na preseljenje u ovaj lijepi kraj i započela posao koji donosi kvalitetne sadržaje i osigurava financijsku stabilnost cijeloj obitelji.