HGSS-ovci na teren najčešće izlaze zbog potraga

Izazovna godina je iza HGSS-a. Stanica Karlovac tijekom prošle godine bila je na raspolaganju građanima Hrvatske, ali i svima ostalima koji su se našli u neočekivanim životnim situacijama.

-U prošloj godini kao i prethodnoj , uvijek se krećemo između 60 i 90 akcija traganja i spašavanja. Dio je na našem području, Karlovačke županije, a dio je na teritoriju cijele RH. Najčešće su to potrage, zbog njih najviše izlazimo na teren, rekao je Matija Kranjčević, pročelnik HGSS Stanice Karlovac.

Iako je situacija u kojoj netko nestane, odnosno izgubi se, tragična, dobra je vijest kako gorski spašavatelji u većini slučajeva pronađu izgubljene osobe.

-Ja bih rekao da su akcije dosta uspješne, to je u postotku oko 90 posto. Sve one koje i zateknemo žive, žive i predamo hitnoj ili su u stanju za ići doma, kazao je Kranjčević.

Uz spašavanje, osobito na gorskim područjima, GSS-ovci se bave i drugim intervencijama.

-Mi smo temeljna operativna snaga sustava Civilne zaštite, pa možemo reći da nam je potres prošle godine bio taj s kojim smo započeli godinu. Tamo smo bili nekoliko mjeseci. Uskačemo i MUP-u po pitanju migranata.

Za sve akcije koje se nađu pred njima, GSS-ovci su spremni.

-Stanica Karlovac trenutno ima 57 članova. Opreme nam uvijek treba, no mi smo kroz jedan nacionalni projekt Sigurna HR, dobili vozila, opremu za potražne timove, za timove sa psima, dobili smo opremu i obuku za ronilačke timove. 

Tako spremni, motivirani i opremljeni nastavljaju raditi i u 2022. godini.