Dani draganića

Zbog poskupljenja poljoprivrednike očekuje najskuplja sjetva u povijesti

Treba nam čudo kako bi se mi i najesen sretali kao proizvođači - tvrdi mljekar Zdenko Močnik

Poljoprivrednike je proteklih mjeseci pogodilo veliko povećanje svih ulaznih troškova. Više cijene energenata dovele su i do poskupljenja umjetnih gnojiva, herbicida i stočne hrane. Zbog svega mnogi najavljuju kako bi ovogodišnja proljetna sjetva mogla biti najskuplja u povijesti. Kakva je situacija s poskupljenjima kod poljoprivrednih proizvođača predstavlja Zdenko Močnik iz Mrežničkog Varoša koji se već gotovo 30 godina bavi uzgojem krava i proizvodnjom mlijeka.

-Dušična gnojiva nisu poskupjela, nego im je cijena višestruko narasla. Tako sam ja vreću KAN-a od 25 kilograma prije poskupljenja, prošlog proljeća plaćao 59 kuna. Onda sam protiv pameti i bilo kakve logike odlučio kupiti za ovu godinu novih šest tona tog gnojiva. To me je stajalo čak 161 kunu po vreći, dakle to je više od četiri puta viša cijena – rekao je ogorčeno Močnik.

Usprkos poskupljenju ulaznih troškova, cijene poljoprivrednih proizvoda uglavnom su na istoj razini. Tako je i danas gotovo nestvaran podatak kako proizvođači vrhunskog mlijeka za svaku isporučenu litru dobiju tek oko 2 kune i 70 lipa. Iz ovih dugogodišnjih poljoprivrednih problema i Močnik, ali i mnogi njegovi kolege imaju tek katastrofične poglede u budućnost. Zbog toga mnogi, čak i istaknuti poljoprivredni proizvođači razmišljaju o prestanku bavljenja ovim poslom.

-Čitavo vrijeme od kada se bavim poljoprivredom imali smo isti problem. To je da naša izlazna cijena mlijeka nikad nije bila u ravnoteži sa imputima u proizvodnju. Sada sa ovom cijenom gnojiva i plavog diesela, najavama o poskupljenju herbicida i sjemena nama opstoja nema. Samo bi se čudo trebalo dogoditi i da se na jesen srećemo kao proizvođači – zaključuje razočarano Zdenko Močnik.