Dani draganića

U Karlovcu za ovu godinu nema naplate punjenja električnih automobila

Početkom ovog tjedna krenula je naplata punjenja električnih vozila na ELEN punionicama Hrvatske elektroprivrede na autocestama. Razgovarali smo s vlasnikom taxi službe Ambasador Duškom Gušićem koji je nedavno nabavio dva električna vozila, a u planu je nabaviti ih još.

Gušić je nabavio dva električna vozila za svoju taxi službu koja ukupno broji 10 vozila. Nabavio ih je zbog državnog poticaja od 70 tisuća kuna, a dobio je i određeni popust od autokuće za kupovinu takvih automobila. Iako ova vozila možda nisu praktična svima, u pojedinim slučajevima se isplate, kaže Gušić.

– Po meni nekakvo rješenje je u puno više punionica i puno bržih punionica, ne od 20 i 50 kw već od 100 kw i više. Ta vozila je jednostavnije održavati, iznose od 650 do 700 kuna, a isti taj prvi servis na dizel vozilu košta oko 2500 kuna, zamjena ulja filtera itd, što električno vozilo nema. S druge strane električno vozilo ima drugačije gume i koštaju u prosjeku oko 1000 kuna. Isto tako cijene kupovine električnih vozila su puno više od ovih klasičnih, rekao je Duško Gušić.

Još uvijek je besplatno u gradu Karlovcu, barem za ovu godinu će biti, a kasnije će se vidjeti, kaže nam gradonačelnik Mandić.