Dani draganića

Za mlade obitelji koje će živjeti u Ozlju Grad daje 20 tisuća kuna, uveli i brojne dodatne demografske mjere

U gradu Ozlju je 981 stanovnik manje nego što ih je bilo prije deset godina. Rezultat je to popisa stanovništva u kojem sada Ozalj broji 5836 stanovnika. Grad je to koji ima i najviše napuštenih naselja.

Gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak nije očekivala ovakve rezultate popisa stanovništva, no razumljivo je da Ozaljska naselja opustoše u desetak godina ako u njima živi samo starije stanovništvo kaže nam.

– Nekako bih rekla da je to trend, da svakih deset godina tri naselja ostanu prazna na našem području. U 2001. godini u tim naseljima je bilo 26 stanovnika, 2011. godine deset i sad su prazne u potpunosti. Nije to velika razlika u broju stanovnika da bi jako doprinijelo u ovom ukupnom broju stanovnika, rekla je Bošnjak.

Ljude nastoje privući u Ozalj dograđenim vrtićem u kojem ima dovoljno kapaciteta za svu djecu, nema liste čekanja. Od ove godine za svako treće i svako sljedeće dijete u obitelji vrtić je besplatan. Jednokratne naknade za novorođenčad su povećane za tisuću kuna i sada iznose 3000 kuna. Grad Ozalj je od ove godine preuzeo financiranje škole u prirodi. Svi četvrtaši dobit će besplatnu školu u prirodi što će itekako olakšati njihovim roditeljima. Ove godine financirat će dva razreda jer prošle godine jedan razred nije zbog covida mogao nigdje ići, stoga će to nadoknaditi ove godine.

Onima koji se odluče nastaniti u Ozlju, grad će dati bespovratnih 20 tisuća kuna.

– Od 1.1. Grad Ozalj se intenzivno posvećuje mladim obiteljima do 40 godina. Uveli smo bespovratne potpore za kupnju, gradnju ili rekonstrukciju prve nekretnine za mlade obitelji do 40 godina. Ne mislimo pri tome samo na one koji već žive na području grada Ozlja već potičemo mlade obitelji da se dosele. Nakon što kupe ili izgrade prvu nekretninu na ovom području postoji određeni rok u kojem se mogu prijaviti i tako živjeti na ovom području. Bespovratna potpora iznosi 20 tisuća kuna po obitelji. Raspisat ćemo javni poziv u kojem će biti kriteriji. Donijeli smo i odluku o oslobađanju mladih obitelji od komunalnog doprinosa za gradnju prve nekretnine. Naš je problem što imamo puno napuštenih kuća i htjeli bismo da se te kuće prenamijene i postanu prva nekretnina mladim ljudima koji će ovdje doći i ostati. Primamo i sve prijedloge, naše odluke su podložne promjenama. Osigurat ćemo i dodatna sredstva u proračunu ako vidimo da je interes stvarno velik, ispričala je gradonačelnica Lidija Bošnjak.