Dani draganića

Građevinski materijal nikad skuplji, novonastala situacija teško pada i karlovačkim građevinskim tvrtkama

Prošle godine značajno su porasle cijene građevinskog materijala, a ista situacija nastavila se i u 2022. godini. Osjete to brojni građani, ali prije svega građevinske tvrtke. Zbog velikog porasta cijena ovisni njihov opstanak i završetak ugovorenih projekata. Porast se može prepisati visokim cijenama energenata, pa tako sada građevinari za gips kartonske ploče plaćaju od 20 do 25 posto više, profile oko 60 posto, izolacije oko 30 kao i za pomoćni pribor. Građevinsko željezo je gore išlo 70 do 80 posto, OSB ploče i građa- daska, letve, grede, to gotovo 100 posto.

-Početkom svake godine, u prvom i drugom mjesecu, industrija podigne cijene građevinskog materijala opravdavajući to rastom troškova energenata, životnog standarda itd. No to poskupljenje je uvijek bilo tri do šest posto, znači nije bitno utjecalo na ovaj naš biznis. Međutim, od prošle godine je povećanje cijena znatno veće, to predstavlja veliki problem svima koji su u ovom lancu, kazao je Miroslav Šapina, Direktor tvrtke VB inženjering.

Značajan porast cijene plina vjerojatno će se odraziti na još veće poskupljenje građevinskog materijala. No građevinarima nije jasno zbog čega materijal toliko poskupljuje kad na tržištu ne postoji nestašica istog.

-Ne vidi se na tržištu da se dešava nešto glomazno, kao nestašice materijala, koja bi mogla utjecati na poskupljenje. Zatečeni smo u svemu ovome i na koljenima smo. Mi imao ugovore koje smo potpisali, ali cijene nismo mogli dizati ni u čemu, sve je ostalo na nama, rekao je Ivo Brakić, Vlasnik obrta Interijeri Brakić.

Veliki je problem i neizvjesnost, jer građevinari ne znaju koliko će građevinski materijal poskupjeti idućeg mjeseca.

-Nekad je samo željezo bilo na burzi, a danas su svi građevinski materijali na burzi. Nama dobavljači šalju promjene cijena gotovo na mjesečnoj bazi i to je jedan užasan problem i teško je funkcionirati, istaknuo je Šapina.

No osim što visoke cijene pogađaju ove, i sve ostale firme koje se bave gradnjom, pogođeni su i svi ostali građani. Gradnje i renovacije kuća i stanova su znatno skuplje, kao i sama kupovina nekretnina, pa je tako novogradnja u Karlovcu dosegla cijenu od 1850 eura po kvadratu.