Derutna kuća Dragojle Jarnević trn je u oku svih Karlovčana, evo što je Grad poduzeo do sada

Derutna kuća Dragojle Jarnević trn je u oku svih Karlovčana. Zažuljala je i vijećnike na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća pa je Grad izvijestio o svemu što je napravljeno posljednjih godina po pitanju njena propadanja.

Kuća Dragojle Jarnević etažirani je objekt u privatnom vlasništvu pet različitih fizičkih osoba. Objekt se sastoji od četiri poslovna prostora u prizemlju i stambenog dijela na 1. katu. Kako naveode iz Grada, jedan poseban dio nekretnine opterećen je ovršnim pravom zaloga u iznosu većem od 100 tisuća kuna, koji se uvećava zakonskom zateznom kamatom od 2006. godine i 2012. godine, čime se višestruko premašuje procijenjena vrijednost tog opterećenog posebnog dijela nekretnine.

Upravni odjel za imovinsko pravne odnose i upravljanje nekretninama 2017. godine izvršio je službenu procjenu vrijednosti kuće D. Jarnević koja je iznosila 297.700,00  kuna.

U potresu 2020. godine kuća Dragojle Jarnević oštećena je i kategorizirana crvenom naljepnicom N2 (neuporabljivo zbog oštećenja).

U siječnju 2021. godine dopisom Grada Karlovca vlasnici su obaviješteni o potrebi ograđivanja bočne strane objekta zbog opasnosti. S obzirom da se vlasnici nisu očitovali na dopis, niti su ogradili opasni dio građevine, Grad Karlovac je postavio zaštitnu ogradu.

U veljači iste godine stručne službe su dodatnim dopisom sve vlasnike kuće D. Jarnević obavijestili o mogućnosti izrade elaborata i pokretanja zahtjeva za uklanjanje opasnog objekta ili dijelova objekta od strane Grada, te je u dva navrata stručna služba poslala i požurnice za očitovanjem kako bi se pokrenula potrebna procedura.

Suglasnost su u konačnici dala dva vlasnika dok se preostala tri do današnjeg dana nisu očitovali. Zbog toga Grad Karlovac nije mogao naručiti elaborat ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za uklanjanje uništene zgrade kako bi ga dostavio resornom ministarstvu i pokrenuo postupak.

Iz Grada zaključuju kako će u narednom periodu, stručne službe opet pokušati stupiti u kontakt s vlasnicima objekta kako bi se razgovorom pokušalo doći do nekog drugog rješenja koje će kuću Dragojle Jarnević spriječiti od daljnjeg propadanja.

Podsjetimo, o propadanju kuće Dragojle Jarnević pisali smo povodom 210. rođendana karlovačke intelektualke, razgovarali smo i s Gažanima koji su ogorčeni stanjem u kojem je kuća.