Dani draganića

Uklanjaju se bočni zidovi Edisona; nemoguće ih obnoviti zbog oštećenja tijekom potresa i kvalitete betona

Iako nisu trebali biti uklonjeni, već obnovljeni, bočni zidovi Kina Edison danas se uklanjaju.

-Prilikom uklanjanja unutarnjih obloga zidova i dogradnje na bočnim pročeljima uočena je problematika postojeće konstrukcije dijela građevine. Zidovi velike dvorane (istočni i zapadni) izgrađeni su od pune opeke na nearmiranim betonskim nadtemeljnim zidovima. Vizualnim pregledom bila je očita upitna kvaliteta nadtemeljnih zidova te je izvršeno dodatno ispitivanje betona. Podsjećamo da je pri projektiranju predviđeno ojačavanje postojećih temelja radi temeljnih zahtjeva za građevinu. Dodatno je utvrđeno da su potresi na zgradi nekadašnjeg Kina Edison prouzročili dosta oštećenja „skrivenih“ iza slojeva žbuke, izvijestili su iz Gradske uprave.

Sva su ispitivanja napravljena i razmotrene sve mogućnosti sanacije, no spasa zidovima bilo nije. Sva dokumentacija dostavljena je Ministarstvu kulture i medija te je zatražena suglasnost za razgradnju postojećih temelja i zidova velike dvorane te izgradnju novih.

-Loša kvaliteta izvornog materijala temeljne zone kao i oštećenja nastala kao posljedica zagrebačkog i petrinjskog potresa dovela su do zahtjeva za razgradnjom istočnog i zapadnog zida velike dvorane. U cilju osiguravanja temeljnih zahtjeva za građevinu, odnosno zadovoljavanja uvjeta propisane mehaničke otpornosti i stabilnosti nadležni Konzervatorski odjel izdao je suglasnost za razgradnju bočnih postojećih temelja i zidova velike dvorane te izgradnjom novih.

Iz Grada su izvijestili i kako nepredviđeni trošak uklanjanja bočnih zidova neće bitno utjecati na financijsku konstrukciju projekta jer se neće izvoditi radovi ojačavanja temelja predviđeni projektom.

-Neće se graditi kompletna replika zgrade. Zadnji dio zgrade razgrađen je radi produljenja zgrade kako bi se osigurao servisni uporabni prostor oko pozornice odnosno kino platna, ostali dijelovi koji će se razgraditi razgrađuju se radi ispunjenja temeljnih zahtjeva za građevinu. Prostori u trjemovima također će se zadržati. (A.R)