Dani draganića

Božinović: Ukoliko se nastave ovakvi trendovi sa zarazom Stožer će pomno analizirati dinamiku popuštanja mjera

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako se nada da, sa sve većom pouzdanošću, možemo govoriti o trendu popuštanja novog naleta zbog Omicron varijante virusa koja je izazvala veliki porast slučajeva, a time ujedno zaprijetila i opterećenju zdravstvenih sustava, priopćuje MUP.

– Vidimo različite pristupe i u Europi i u svijetu, iako većina zemalja razmišlja o vremenskoj dinamici popuštanja protuepidemijskih mjera. Neke, koje su to već učinile, ističu visoku razinu procijepljenosti kao poticaj u smjeru ohrabrenja da poduzmu takav korak. I mi svakodnevno analiziramo situaciju.

– Ukoliko se nastave ovakvi trendovi sa zarazom, uz posebno praćenje stanja u zdravstvenom sustavu, Stožer će pomno analizirati dinamiku popuštanja mjera, odnosno stvaranja uvjeta za suživot s virusom, za kojeg se smatra da bi mogao dugo ostati u zajednici, izjavio je ministar Božinović.

U tom smislu, od velike važnosti bit će rad na edukaciji građana i izradi preporuka o načinima učinkovite zaštite svakog pojedinca, s naglaskom na pojačan oprez radi onih, koji zbog različitih razloga, spadaju u rizične skupine.

(E.M., foto: arhiva Trend-a)