Dani draganića

Zgrada u Grabriku nakon 40 godina dobila lift: Stanovi sada dostupniji i imaju višu tržišnu vrijednost

Stanari na adresi Maksimilijana Vrhovca 1 u Grabriku napokon su dobili dizalo. Iako zgrada ima pet katova, stanari su se udružili u pothvatu da se postavi lift. 

Nema više penjanja stepenicama, barem za one koji su stariji, slabije pokretljivi i čiji su stanovi na višim katovima. Zgrada kojom upravlja Inkasator stara je oko 40 godina i prva je u koju je ugrađeno dizalo, a da ono nije bilo predviđeno.

-Ovo je sada kod nas prvo dizalo koje je u postupnosti novo ugrađeno u zgradu koja do sada uopće nije imala dizalo. Nedavno smo preuzeli dizalo koje je bilo ugrađeno u postojeće okno, međutim ovdje je posao bio znatno zahtjevniji  obzirom je trebalo kompletno stubište pripremiti i prilagoditi za ugradnju novog dizala, kazala je Andreja Barberić, direktorica Inkasatora.

Vrijednost ugradnje novog dizala je nešto veća od 300 tisuća kuna, a  da njegovo postavljanje nije bilo jednostavno potvrđuje i vlasnik  tvrtke koja ga je ugrađivala.

KARLOVACKO

-Ovaj projekt je bio vrlo zahtjevan zato što postojeća gradnja nije bila tako precizna, kao što je to danas. To je bilo vrlo zahtjevno, pogotovo gabarite ovog dizala smjestiti u taj mali prostor, rekao je Miroslav Mihalić, Vlasnik tvrtke MK servis dizala.

Ova zgrada i njeni stanari dobar su primjer brige i ulaganja u stambenu jedinicu u koju žive, jer kako kaže direktorica Inkasatora, lif nije jedina investicija.

-Suvlasnici ove zgrade već niz godina sustavno, kontinuirano i promišljeno ulažu u poboljšice u zgradi. Od same ugradnje kalorimetra, a kao što možete vidjeti zgrada je i energetski obnovljena, istaknula je.

Ova zgrada nije jedina koja dobiva novi lift. Inkasator u planu ima postavljanje dizala i u drugim ulazima i zgradama čiji su stanari pokrenuli takve inicijative, a prvo na rasporedu je u istoj ulici, ali zgrada pod rednim brojem 17. Inače, u 2021. godini uloženo je gotovo 1,3 milijuna kuna u ove postavljanje i obnovu dizala u zgradama kojima upravlja inkasator. (M.G.)