Dani draganića

U Karlovcu obilježen dan službe 112

Sa brda Martinšćak uspostavljeni su radio pozivi sa svim drugim službama civilne zaštite diljem Hrvatske

Danas je i Dan europskog broja 112 koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav pružanja pomoći građanima. Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi: policije, vatrogasaca ili hitne medicinske pomoći. Unutar epidemioloških okvira ovo obilježavane je održano na otvorenom. U karlovačkom centru odabrali su lokaciju na brdu Martinšćak.

-Danas se nalazimo na brdu Martinšćask na 346 metara nadmorske visine kako bi obilježili dan međunarodne službe 112. Broj 112 je dostupan svima u Europskoj uniji i to potpuno besplatno Na njemu možete ostvariti kontakt sa svim žurnim službama i od operatera uspostaviti kontakt sa policijom, vatrogascima, hitnom pomoći, lovcima, roniocima ili bilo kojom drugom službom. Broj 112 prošle godine zaprimio je više od 30.000 poziva i pohvaljujemo se što je više od dvije trećine bilo namjenskih. Broj zlonamjernih poziva kontinuirano se smjenjuje, tako da ih je prošle godine bilo tek deset- rekao je Alenko Hudak, voditelj službe Civilne zaštite Karlovac.

S karlovačkog Martinšćaka uspostavljena je radio veza sa drugim ispostavama Civilne zaštite diljem Hrvatske i tako simbolično u 11 sati i dvije minute još jednom provjeren sustav komunikacije hrvatskog sustava zaštite građana.

Na proslavi je ponovo potvrđeno kako je broj 112 dostupan 24 sata dnevno 365 dana u godini, te kako se na taj broj može dobiti pomoć bilo koje hitne službe, policije, vatrogasaca, hitne pomoći, Gorske službe spašavanja, inspekcija ili nekog drugog, kao što su ronioci ili lovci.