Dani draganića

Karlovački hitnjaci: Posao je težak i neizvjesan, zato ga i volimo

Djelatnici u hitnoj rade jedan od najstresnijih i najodgovornijih poslova u kojima nema mjesta greškama. Bili smo u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije te provjerili kako izgleda njihov radni dan. 

Sve započinje pozivom, na kojeg se javlja djelatnica u call centru, prenosi informaciju dežurnom timu i upućuje ih na lokaciju na kojoj se nalazi unesrećena osoba. Nema čekanja. Tim od dvoje medicinskih tehničara i jedne liječnica kreće u vozilo i upućuje se na lokaciju. Prva koja ustaje i juri je i najstarija među njima, liječnica koja 28 godina radi na hitnoj.

-Naš posao je vrlo dinamičan i to je jedan od glavnih uvjeta zašto mi to i radimo. Izazovi su veliki, morate biti spremni 24 sata, morate znati brzo prepoznati stanje koje je ugrožavajuće kako bi ste pravilno i na vrije odreagirali što je bit našega posla, istaknula je Gordana Kranjec, liječnica u Zavodu za hitnu medicinu karlovačke županije.

Ništa manje zahtjevan posao nije niti tehničarima. No duge smjene, neizvjesnost, naporan rad im nisu problem, baš suprotno, razlog zašto vole svoj posao iako imaju i do 15 intervencija u smjeni.

-Ja sam sam po sebi dosta dinamičan, volim da se stalno nešto dešava, volim nepredvidive situacije, tu možeš improvizirati  i tek onda vidiš koliko znaš. Ovdje u hitnoj se možeš osamostaliti. Ne bi mogao biti zatvoren 24 sata, ni 12 sati, ni 8 sati u zatvorenom prostoru, jednostavno volim ovaj posao, najprije zbog dinamike, rekao je Matija Radobuljac, medicinski tehničar.

Iako oni s lakoćom odrađuju sve zadatke i izazove koji se nađu pred njima, mnogi drugi to ne bi mogli. Ističu koje osobine bi trebao imati liječnik ili tehničar, odnosno sestra, ako žele biti dio tima hitne medicine.

-Ponajprije mora biti spreman za suradnju i rad u timu. Timski rad, to je najbitnije od svega. Mora biti snalažljiv, mora biti spreman na improvizaciju, samostalan, rad je u tri smjene, odnosno 24 sata, intervencija može biti u sedam ujutro, sedam navečer, pet ujutro, tako da mora biti prilagodljiv, kazao je Kristijan Krmpotić, medicinski tehničar koji je ovoga puta preuzeo i ulogu vozača.

Hitna u Karlovcu, odnosno cijeloj županiji ima i više posla no što bi trebala, naime,  nema dežurne ordinacije opće prakse i dežurnih stomatologa, kao što je slučaj u drugim gradovima. Ambulanta u kojoj primaju pacijente kao takva uopće ne bi trebala postojati, kao ni slučajevi žuljeva na nogama i zubobolje zbog kojih se u nju dolazi.

-Vrlo je teško, jer ljudi, znate kako je, svako je sebi najvažniji i svima je hitno, a mi ipak moramo napraviti nekakvu gradaciju. Nije baš svaka slabost tako hitna kao što ljudi misle. Tu bude više agresivnog pristupa od strane pacijenata jer smatraju da oni prije zaslužuju pomoć, rekla je Kranjec.

Zato doktorica podsjeća u kojoj situaciji treba zvati hitnu pomoć, to su sva stanja bez svijesti, svi incidenti na otvorenom, te iznenadni i jaki bolovi. Ako će se broj hitne jedino tada okretati njihov posao će biti jednostavniji te će se u potpunosti moći posvetiti onim slučajevima u kojima je život pacijenta zaista ugrožen.

Marija Granić