KABA

Obrtnik iz Petrinje koji izrađuje drvene igračke: Potres mi je uništio strojeve no ne mislim odustati

Sajmovi i prošteništa mnogim su obrtnicima mjesto na kojem mogu zaraditi za kruh. Franjo Kardaš iz Petrinje tako je stigao u Krašić na Stepinčevo s drvenim igračkama koje sam izrađuje uz pomoć supruge.

Obrt za proizvodnju drvenih igračaka Franjo ima desetak godina. Igračke je počeo izrađivati i ranije, no sada je to posao od kojeg živi cijela obitelj. Svoje proizvode prodaju na sajmovima diljem Hrvatske, a mi smo ih zatekli u Krašiću.

– Izrađujemo suvenire za odrasle, igračke za dječicu. Dosta smo unikatni, drugačiji od ostalih i to se može vidjeti kad obilazimo Jadran, Dalmaciju, Slavoniju… i svugdje smo prihvaćeni. U potresu su mi strojevi uništeni, kuća ima oštećenja ali eto, u kući smo hvala Bogu. Ne bih niti spominjao koliko sam dobio sredstava za popravak, to je malo. Dok imam 10 prstiju to je jedina nada. Dobio sam nešto malo od obrtničke komore za dio jednog stroja. No ne tražim ništa. Ne treba mi pomoć ali ne treba mi niti odmagat nitko. Treba nas pustiti da radimo i da stvaramo. Imam dvije kćeri koje studiraju i koje traže svoje, rekao je Franjo.

Bez obzira na poteškoće Franjo vjeruje u svjetlu budućnost posla kojim se bavi. Poskupljenje sirovina mnogim je obrtnicima značajan problem, no Franjo ne misli da će morati dizati cijene svojih proizvoda.

– Mislim da su moje cijene takve kakve jesu, već je drvo poskupilo nekoliko puta i još uvijek smo na istim cijenama. Ako dođe do neke gastronomske cijene repro materijala onda gledamo da nešto proizvedemo što će biti prihvatljivo za tržište. Vjerujem da ćemo ostati dosljedni da si svi mogu ovo priuštiti, ipak su ove igračke luksuz za djecu, kazao je Franjo koji si kao mali dječak nije mogao priuštiti posebne igračke pa je sam improvizirao s izradom istih, a sada je to pretvorio u posao od kojeg danas živi.

Kako god situacija teška bila, Franjo i supruga od izrade igračaka i suvenira kažu ne odustaju. Za veselje duše ponekad je dovoljno malo odsvirati, a Franjo je to i učinio na gitari koju je sam izradio.

Piše: Eva Marušić
foto: Eva Marušić