Dani draganića

Povodom Prešernovog dana u Šestićevom salonu pogledajte izložbu veduta Novog Mesta

Povodom slovenskog kulturnog praznika Prešernovog dana u karlovačkoj Gradskoj knjižnici, u Šestićevu salonu, do kraja mjeseca možete pogledati izložbu veduta Novog Mesta. Autori izložbe su članovi Likovnog kulturnog društva Mavrica iz Novog Mesta.

O Likovnom kulturnom društvu Mavrica

Likovno kulturno društvo Mavrica dobrovoljna je i neprofitna udruga koja djeluje već 23 godine, uglavnom u području umjetnosti, fotografije i kulturnih aktivnosti. U počecima rada likovnoj sekciji pridružilo se 6 članova, a ona je kasnije, 5. travnja 2004., prerasla u društvo. Ove godine stekli su status nevladine organizacije od javnog interesa u području kulture. Aktivni su članovi Saveza likovnih društava Slovenije i jedno su od najprepoznatljivijih novomeških društava, priznati u Sloveniji i inozemstvu.

Članovi društva educiraju se u zemlji i inozemstvu. Teoriju umjetnosti usvajaju tijekom cijele školske godine pod vodstvom mentora, u različitim tehnikama slikanja. U 23-godišnjem razdoblju nastalo je na stotine prikaza prirode, krajolika, veduta, mrtvih priroda, figuracija – u ulju, akrilu, akvarelu, tušu, pastelu ili crtežima olovkom ili ugljenom. Društvu se mogu pridružiti i djeca školske i predškolske dobi.

Autori sudjeluju na Ex-temporima, natjecanjima, stručnim razgledima galerija. Predstavljaju se samostalnim i skupnim izložbama, od kojih je najpoznatija „Galerija na otvorenom”. Manifestacija je postala vrlo popularna među građanima, mještanima, slikarima i turistima. Motivi koji najviše privlače autore su vedute Novog Mesta te poticanje na mobilnosti i zaštitu okoliša.

Na izložbi možemo vidjeti radove koje su sudionici svojim emocijama prenijeli na platno ili papir, a inspirira ih stoljetna povijesna jezgra grada s prekrasnom prirodom u okruženju. Prikazali su prekrasnu prirodnu baštinu ovog kraja Slovenije koju vrijedi posjetiti. (a.k.)