Dani draganića

Čistoća nabavila prvi kamion za odvojeno prikupljanje otpada, Polović: Nadamo se da neće biti zadnji, smanjit će nam troškove sakupljanja i prijevoza

– Ovo je naš prvi kamion za odvojeno prikupljanje i prijevoz otpada, nadamo se ne i zadnji! Ovaj će biti za plastiku i papir, a prednost je što u jednom odvozu može sakupljati i prevoziti dvije različite vrste otpada, što, u odnosu na vozilo s jednom komorom, smanjuje troškove prikupljanja reciklabilnog otpada, kazao je na današnjoj pressici Ivan Polović, direktor Čistoće.

Kamion je nabavljen u okviru projekata koji se financiraju iz EU, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Čistoća je sklopila s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, te Fondoma za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Maksimalna vrijednost projekta je 1,8 milijuna kuna, maksimalni iznos sufinanciranja 1,4 milijuna, no, po Polovićevim riječima, konačan iznos bespovratnih sredstava bit će utvrđen nakon revizije stvarnih prihvatljivih troškova. Projektom je, osim nabave ovog specijalnog vozila, obuhvaćena i edukacija korisnika o odvajanju otpada, što mnogi Karlovčani već čine jer je većina višestambenih zgrada, te dio kućanstava, dobila posude za različite vrste otpada.

– Ovo vozilo će pridonijeti završetku projekta kojim će svi naši korisnici moći razdvajati reciklabilni otpad na kućnom pragu kako bi se približili što većoj količini odvojeno prikupljenog otpada, odnosno, pristupimo gospodarenju otpada na novi način – što manje otpada na odlagalište, a što više odvojeno prikupljenog otpada i reciklaže, rekao je Polović.

I ovaj kamion i spremnici nabavljeni EU sredstvima rasteretirli su Karlovčane, napomenuo je gradonačelnik Damir Mandić, a to znači i da povećanje cijene odvoza otpada, koje nam slijedi, neće biti dramatično.

– Bit će puno lakše provesti ono što nastojimo: da razdvajamo otpad u svojim stanovima i obiteljskim kućama, a cilj svega je da deponij Ilovac ne raste, naglasio je Mandić.

Pozvao je sve da idućih tjedana i mjeseci maksimalno se potrudimo mijenjati navike jer koliko brzo to uspijemo učiniti, toliko brzo će zaživjeti i novi sustav gospodarenja otpadom.

– To je obveza i odgovornost svih nas koji živimo u Karlovcu jer cilj je da onima koji dolaze iza nas ostavimo čist, uređen i od otpada oslobođen grad, poručio je Mandić.