Dani draganića

U OŠ Grabrik pametni mjerači mjere koliko je čestica u zraku koje utječu na koncentraciju djece

U OŠ Grabrik predstavnici Odašiljača i veza (OIV) i Končar Inem-a su održali prezentaciju i radionicu za ravnatelje karlovačkih osnovnih škola u kojima su ugrađeni pametni mjerači potrošnje energenata i kvalitete zraka iz projekta ‘Razvoj pametnog grada Karlovca’ te provedbe aktivnosti unutar pilot projekta SenzoriKa-Pametne škole.

– Cijeli ovaj projekt je zamišljen da se ugradnjom senzora i daljinskim očitanjem potrošnje energenata, racionalizacijom osvijeste svi aktivni dionici obrazovnog sustava kako da se optimalna potrošnja smanji. Cilj je ovakvo riješenje pametnih škola dovesti do nacionalnog standarda kako bi sve ustanove javne i privatne namjene to koristile, rekla je Tanja Košćec voditelj prodaje u OIV.

Osim praćenja energetske učinkovitosti prati se i kvaliteta zraka o čemu je više rekao Vladimir Špišić, tehnički direktor u Končaru.

– S jedne strane senzori mjere CO2, s druge strane mjere organske čestice koje mogu smetati, smanjivati koncentraciju djece ili biti nezdrave te imaju mogućnost pratiti je li potrebno prozračivati učionice. U to se praćenje mogu uključiti i djeca. Rezultati pokazuju da se prozračivanje mora raditi. Potrebno je još sve dobro istestirati no mislim da će ti rezultati biti dosta vrijedni. Druga prednost je da škole imaju mogućnost alarmiranja u slučaju da im pukne cijev i na taj način si smanje troškove.

Projekt SenzoriKA je odlična podloga za buduće projekte i promišljanje o tome kako kontrolirati troškove, kazao je gradonačelnik Mandić.

– Ja bih ovdje spomenuo da smo mi prijavili sve škole i vrtićke objekte na projekt gdje ćemo ugraditi fotonaponske ćelije da mogu biti energetski neovisni. Prema prvim informacijama mislim da nam je projekt jako dobar. Ovdje mi je posebno drago da su u sve uključene hrvatske tvrtke, rekao je Mandić.