Dani draganića

Karlovački maturanti u prosjeku Hrvatske po rezultatima mature, iznadprosječni kada je u pitanju engleski

Trebalo bi doći do organizacijskih promjena za državnu maturu 2022. godine. Promjene su još prošlog tjedna predstavljene ravnateljima srednjih škola Karlovačke županije, kao i rezultati učenika njihovih škola u usporedbi s ostatkom zemlje. Srednje škole Karlovačke županije u zlatnoj su sredini. Ne odskaču od države razine kada je u pitanju uspjeh na maturi.

-Testovi, odnosno znanje učenika u prosjeku je državne razine. Ponegdje, u par ispita su oni za nijansu slabiji, ali ima dosta predmeta, odnosno područja gdje su karlovački srednjoškolci bolji od prosjeka Hrvatske. Iskočio je rezultat engleskog jezika i to na višoj razini. Tu su oni poprilično bolji od prosjeka Republike Hrvatske, rekla je Marija Šćulac, pročelnica UO za školstvo Karlovačke županije.

Na sastanku održanom u petak, 18. veljače predstavljene su i novosti u provedbi Državne mature u 2022. godini. Maturanti će od ove godine pisati i probne ispite državne mature. Oni će se pisati u periodu od 15. ožujka do 15. travnja, a samo državna matura na rasporedu je od 31. svibnja do 27. lipnja.

-Ovaj probni dio bit će ne samo za ovogodišnje maturante, nego će po prvi puta biti za učenike trećih razreda četverogodišnjih srednjih škola. To se uvodi zbog olakšavanja pisanja državne mature kako za ovogodišnje maturante tako i za buduće, koji bi s manje stresa imali jednu mogućnost probe, kako bi onda na samim ispitima imali što kvalitetniji mogući rezultat.

Fokus će biti na samom sadržaju i konceptu mature, kao i na proceduri postupka, a manje na konačnim rezultatima. Do novih promjena u držanoj maturi doći će u 2023. godini.

-Po prvi puta će se uvesti jedinstveni ispit iz Hrvatskog jezika za sve maturante u RH i probni prag iz eseja što smatraju jednom bitnom osnovom pismenosti, kazala je Šćulac te dodala kako je cilj promjena stvoriti što kvalitetnije studente, koji bi imali što više znanja, a što manje stresa.