Dani draganića

I Društvo crvenog križa Karlovačke županije priprema se za dolazak ukrajinskih izbjeglica

Grad Karlovac i Karlovačka županija, odnosno njihovi stožeri civilne zaštite pripremaju smještajne kapacitete za prihvat izbjeglica. Crveni križ brine o svemu drugom. Pošto izbjeglica u Karlovačkoj županiji još uvijek nema u Crvenom križu Karlovačke županije za sada se pripremaju za njihov dolazak.

-Mi smo u pripravnosti. Gledamo kapacitete volontera, naše opreme i vozila koja se mogu staviti na raspolaganje na našem području, ali isto tako pomoć u drugim mjestima. Ne zna se još gdje će biti najveći priljev izbjeglica. Mi ćemo raditi one poslove za koje je  nadležan Crveni križ. Prvo i osnovno tu je popis izbjeglog stanovništva, zatim spajanje obitelji, no oni većinom znaju gdje im je obitelj ostala, rekla je Branka Hastor, ravnateljica Crvenog križa Karlovačke županije.

Kada bude vrijeme za to, pružat će i psihosocijalnu pomoć. Naime, karlovački Crveni križ ima tim od 20 stručnjaka koji pružaju pomoć u kriznim situacijama.

-Ponovno aktiviramo mobitel za psihosocijalnu pomoć koji će biti dostupan ne samo izbjeglicama iz Ukrajine, nego i našim građanima. Sada se među našim stanovništvom, onima treće životne dobi, vidi jedna napetost i nervoza.

U Crvenom križu govore kako će uskoro trebati i prevoditelji, odnosno poznavatelji ukrajinskog jezika kako bi olakšali komunikaciju između izbjeglica i volontera Crvenog križa. Oni koji razumiju i govore ukrajinski mogu se javiti županijskom ili gradskim društvima Crvenog križa.