Dani draganića

Karlovačka županija spremna za prihvat ukrajinskih izbjeglica i u kolektivnom smještaju i u obiteljskim kućama – neki poslodavci nude i zaposlenje

Karlovačka županija je spremna za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, ne samo u kolektivnom smještaju, već i obiteljskim kućama, a neki poslodavci već su najavili da su spremni nesretne ljude i zaposliti.

Potvrdila nam je to načelnica županijskog Stožera civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar, govoreći za Trend o pripremama Karlovačke županije za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Za eventualni smještaj ukrajinskih izbjeglica, podsjetimo, već je spreman Hotel Grabovac, načelno spremni bivša vojna ambulanta u Karlovcu i centar u Jaškovu, ali dožupanica Hajsan Dolinar napominje da je smještaj već ponudilo više hotela i ugostiteljskih objekata, vlasnici privatnih kuća, te gradovi i općina na čijem području ima nenastanjenih, useljivih stambenih objekata.

Županija je od jedinica lokalne samouprave prije dvije godine zatražila i dobila podatke o praznim, a useljivim stanovima i kućama koje su vlasnici voljni ustupiti ili prodati – trebalo joj je to za stambeno zbrinjavanje mladih – a sada će te podatke ažurirati za slučaj potrebe smještavanja ukrajinskih izbjeglica.

– Ono što nas u Stožeru veseli je da je interes jedinica lokalne samouprave doista velik, da žele svoje objekte čak i urediti i dati ljudima, dođe li do toga i ako s nacionalne razine Civilne zaštite budu usmjereni prema Karlovačkoj županiji, rekla je Hajsan Dolinar.

Koliko je u županiji privatnih stambenih objekata koji mogu biti na raspolaganju ukrajinskim izbjeglicama, bit će poznato sutra, no taj će popis biti dopunjavan i ažuriran. Također, građani Karlovačke županije koji žele iznajmiti svoje objekte za smještaj izbjeglica, mogu se javiti Stožeru civilne zaštite.

– Pozivam građane na području Karlovačke županije koji imaju stambeni prostor, a ne koriste ga, da jave u Stožer civilne zaštite tu stambenu jedinicu da bude na raspolaganju, pozvala je

A dođu li, bježeći od rata u svojoj domovini, baš u Karlovačku županiju, Ukrajince bi osim, krova nad glavom, mogao dočekati i – posao.

– Neki privatnici su ponudili određena radna mjesta. Zbog psihofizičkog zdravlja itekako je bitno da ljudi, osim stambenog zbrinjavanja, dobiju i radno mjesto kako bi što lakše prebrodili krizu u kojoj se trenutno nalaze, rekla je Hajsan Dolinar i dodala da su angažirali i Gospodarsku i Obrtničku komoru, te Zavod za zapošljavanje da analiziraju koja su radna mjesta i na kojoj lokaciji potrebna.