Dugoreška Bolnica posebnim programom uspješno skida kile, a sada je dokazala i da mršavljenje – pomlađuje

Čak 65 posto odraslih u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, a to nas svrstava na prvo mjesto najdebljih u Europi. I dok mnogi još nisu osvijestili da je debljina bolest, u Specijalnoj bolnici Duga Resa već sedam godina uspješno se protiv nje bore.
Jer, kaže dr. Dragan Božičević, subspecijalist dijabetolog-endokrinolog koji je osmislio trotjedni bolnički program za kojeg pacijenti uspješno skidaju kile, pretilost je bolest koju prate i brojni drugi zdravstveni problemi.

– Ono što je specifikum je da kombiniramo hospitalno liječenje i ambulantno praćenje. Kako smo mi bolnica za produženo liječenje, možemo naše kronične bolesnike držati i nešto dulje nego što to rade akutne bolnice. Razvili smo program liječenja debljine u bolnici koji najčešće traje 3 tjedna. Pacijenti su na dijeti vrlo niskog kalorijskog unosa, 500 do 600 kcal dnevno. To je vrlo radikalna dijeta i smije se provoditi isključivo u bolničkim uvjetima, uz 24-satnu prisutnost liječnika, priča dr. Božičević.

Toliko, primjerice, ima 10 dkg čokolade. Nije lako, ali daje sjajne rezultate. I od onih kojih dođu u dugureško Bolnicu, čak 95 posto ostane cijeli trotjedni program i uspije skinuti dio suvišnih kilograma, što, napominje dr. Božičević, daje vjetar u krila za daljnje mršavljenje. No, ne može se tamo – bar za sad jer zanimljivih planova ima – samo tako.

– Može se na uputnicu, ali svakako treba prvo napraviti ambulantni pregled. Onda uputim koje još dodatne laboratorijske nalaze da učine i procijenimo koji je pacijent kandidat za bolničko liječenje. Jako je bitno i da li pacijent želio prihvatiti takav način liječenja. Bilo bi je na početku začuđujuće, a i pobudilo je optimizam što imamo vrlo mali broj pacijenata koji su odustali od liječenja. Kad dođu u bolničke uvjete, druga je atmosfera, okružje, ne idu na posao, dobivaju obroke tri puta dnevno i puno im je lakše biti na tako malom unosu kalorije nego kad su kod kuće, kaže dr. Božičević.

Pa su tako pacijenti za tri tjedna u dugoreškoj Bolnici skidali od 5,5 do 11 kilograma. I skidali se s lijekova za tlak, šećer, popravili cjelokupno zdravstveno stanje. A kako su nastavili doma, pokazuju kontrolni pregledi. Također u dugoreškoj bolnici, ali u ambulanti, na koje dolaze svakih mjesec dana.

– Debljina je kronična bolest koja se liječi cijeli život. Ne možemo reći da smo kod nekog pacijenta debljinu izliječili pa da se opusti i živi nekakvim režimom kakvim je živio ranije. Na žalost, nije tako. Zato debljina i za nas liječnike debljina predstavlja vrlo tešku bolest, mukotrpno je pratiti je ponekad i nama, a pogotovo pacijentima, ali svaki rezultat nam daje novu nadu i drugog izbora nemamo, napominje.

U dugorešku bolnicu dolaze pacijenti i iz Zagreba, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, ne samo Karlovačke županije. O trošku HZZO-a jer debljina je teška bolest premda, naglašava dr. Božičević, samo 40 posto pretilih osoba u Hrvatskoj ima tu dijagnozu, samo 20 posto je prošlo tretman liječenja – dijetom, tjelovježbom, lijekovima.

A oni koji su ga prošli u Dugoj Resi, dokazano je na njih 26 koji su sudjelovali u ispitivanju, provedenom s Hrvatskim institutom za medicinska istraživanja, su se i pomladili!

– Dakle, mi smo s njima dogovorili istraživanje u kojem smo promatrali što se događa s genomom, kromosimima i oštećenjima DNA kod takvih pacijenata jer je poznato da je kod njih to oštećenje ubrzanije nego kod svih ostalih; svi mi tijekom života pomalo oštećujemo svoj DNA i to je, zapravo, proces starenja. Htjeli smo vidjeti da li se i na toj razini nešto događa nakon ovako rigorozne redukcijske dijete u trajanju od tri tjedna. Rezultati su bili začuđujući. Na dvije metode, koje promatraju oštećenje DNA  i kromosoma, mikronukelus i comet test, su pokazale da dolazi do stabilizacije genoma, odnosno, da je oštećenje DNA manje na kraju nego na početku trotjednog liječenja, Objavili smo studiju u značajnom međunarodnom časopisu i naišla je na dobar odjek u znanstvenoj zajednici, pojašnjava dr. Božičević.

– Vi ste prvi koji ste to dokazali, pitamo.

– Mi smo prvi koji smo to dokazali kod ljudi, skromno potvrđuje.

– Možemo li to prevesti pa reći da mršavljenje pomlađuje, opet pitamo.

– Možemo. Možemo bez imalo straha reći da je to anti age tretman, potvrđuje dr. Božičević.

Nisu pacijenti u Dugu Resu zbog toga došli, ali da je ovaj dugoreški režim uspješan, dokazuje Vesna Sporiš iz Zagreba. Sada je na program došla drugi put.

– Ponovo sam potražila doktora jer mi se težina na neki način počela vraćati i odmah alarm u glavi: Idem kod doktora, idemo se dogovoriti što ćemo dalje. Prijedlog je bio da se vratim, ponovo se samodiscipliniram. Tu sam i skinula sam 5 kg u 13 dana. Ukupno 24,5 kg sam skinula, otkriva nam.

I Martina Goldašić je drugi put na ovom tretmanu. Prvi put je skinula 10, potom sama još 21, a sada, drugi put u bolnici, u 14 dana, već 5 kilograma.

– Prvi put je bilo puno lakše: dođete, ne znate što vas očekuje, mislite da se u danu događa svašta nešto, nosi nešto novo… a, u biti, ništa, tako da drugi put kad dođete, znate što vas čeka. Prva kriza drugi put je bila nakon tri dana, svašta se izdogađalo, ali doktor pruži podršku, pa krenem dalje. Toliko vjeruje u mene da mi to daje podršku za dalje, opisuje.

Pacijenti hvale cijelu ekipu, a i oni pacijente. Medicinska sestra Elvira Car kaže kako ih veseli svaki njihov uspjeh.

– Lijepo nam je raditi s njima. Nama je to nešto novo, u ostalim bolnicama se to ne radi. Doktor nas uči, to je izuzeto zahtjevan i izazovan posao, svakom pacijentu morate prići individualno. Doktor nas uistinu vodi, vodi pacijente, izuzetno je važna psihološka podrška. Kad idu na vaganje strepe, mi ih podržavamo, formiramo jelovnike, pričamo s njima puno, ohrabrujemo ih. Svi imaju neku stigmu zbog debljine, boje se, sram ih je, ali na kraju smo zadovoljni i mi i oni: ukidaju im se lijekovi, smanjuje tlak… To čini veliko zadovoljstvo njima, a i nama: vidite da ono što radite, oko čega se trudite, daje savršene rezultate, zaključuje sestra Elvira.