KABA

Europarlamentarac Sokol: Konceptom ‘pametnih sela’ želimo revitalizirati Sisačko-moslavačku županiju

U Sisku je ministrica poljoprivrede Marija Vučković zajedno s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak te europarlamentarcem Tomislavom Sokolom sudjelovala je na konferenciji ‘Pametna sela- EU koncept razvitka ruralnih područja’. Pritom je kazala kako pametnih sela nema bez pametnih ljudi te je stoga potrebno raditi na zaustavljanju depopulacije. Područje je ovo koje ima potencijala sa značajnim prirodnim resursima. U središtu su građani, privatni sektori, oni koji ostaju tu, koji trebaju proizvoditi hranu, a da bi to radili konkurentnije i brže treba im se omogućiti digitalni alati, poruka je ove konferencije.

Putem programa ruralnog razvoja ugovoreno je potpora ili projekata u vrijednosti nešto više od 1.200.000.000 kuna, od kojih je do sada isplaćeno nešto više od 1.7000.000 kuna, istaknuto je na konferenciji.

Za opg-ovce i poljoprivrednike s područja Sisačko-moslavačke županije nastoji se osigurati što bolja povezanost, kazao je župan Ivan Celjak:
– Politika Sisačko-moslavačke županije je uređenje infrastrukture, pritom mislimo na cestovnu infrastrukturu na ruralnom području kako bismo omogućili našim poljoprivrednicima kvalitetniju povezanost s lokalnim središtima ali isto tako da dolaze do svojih zemljišta koja im život znače.

Iz kohezijske politike za razdoblje do 2027. godine na raspolaganju Hrvatskoj je više od 65,5 milijardu kuna, podsjetila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak istaknuvši kako je hrvatska vlada kreirala i poseban integrirani teritorijalni program koji je sada u postupku finalizacije i vrijedan je više od 14 milijardi kuna. Program je to koji nudi dodatne mogućnosti za kvalitetnije javne usluge u selima, nudi i mogućnosti za poduzetnike da prate zelene i digitalne trendove, osiguraju veće stope potpora.


– Cilj svega je revitalizirati županiju, da bude razvijenija nego prije potresa, kazao je europarlamentarac Tomislav Sokol. Prioritet je dvostruki: Korištenje modernih tehnologija kako bi se razvilo gospodarstvo u ruralnim područjima, diverzificirali ga, odnosno razvili poljoprivredu ali i razvili druge grane gospodarstva. Također, nastoji se omogućiti da javne usluge poput obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih budu dostupne u ruralnim područjima onako kao što su u gradovima, objasnio je Tomislav Sokol.


Ministrica Vučković osvrnula se i na rat u Ukrajini i krizu koja bi mogla utjecati na prehrambenu sigurnost.

– Kad govorimo o prehrambenoj sigurnosti ova kriza izgledno je imat će utjecaja na opskrbne lance u EU. Što se tiče vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske s ove dvije zemlje, s Ukrajinom koja je napadnuta i s Rusijom koja je agresor, udio razmjene s Hrvatskom je dva posto i ne izgleda značajan, no ne može se zanemariti da su ove dvije zemlje izvoznice četvrtine žitarica i uljarica u EU iako ne toliko u Hrvatsku, no takvi poremećaji mogu utjecati i na Hrvatsku stoga je potrebno predvidjeti određene aktivnosti, rekla je ministrica Vučković kazavši kako rade na ublažavanju potencijalnih negativnih gospodarskih efekata koji se odnose na prehrambenu sigurnost.