Dani draganića

“Apsurdno da je PDV na karte manji od PDV-a na higijenske potrepštine koje se koriste 40 godina u životu jedne žene”

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ženskim higijenskim potrepštinama, više od 10 posto Hrvatica ne može ih kupiti dovoljno za redovito korištenje, a toliko njih ne može ih uopće ni kupiti. Surova stvarnost dijela hrvatskih žena podigla je javnost na noge, a Vlada je novim paketom mjera odlučila smanjiti porez na uloške i tampone s 25 na 13%.

​Razgovor o ženskom reproduktivnom zdravlju u Hrvatskoj još je uvijek izvor nelagode i srama, a oni su se pojavili i nakon objave rezultata istraživanja riječke udruge PaRiter, koji su pokazali da je više od trećine ispitanica prisiljeno štedjeti na menstrualnim potrepštinama. Trenutno porez na uloške i tampone iznosi čak 25, što dovodi do toga da žene tijekom života plate 8.000 kuna poreza više nego muškarci i to samo zato što su žene, kaže saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

-Ideja svega toga je ukidanje tog takozvanog menstrualnog poreza, poreza samo zato što ste žena. On mora biti nula i u konačnici će on biti nula, samo je to kod nas malo duži put.

No čeka nas još dug put do nule. Zabrinjavajući rezultati istraživanja udruge PaRiter pokazuju da si 10% ispitanica uopće ne može priuštiti higijenske potrepštine. Članica udruge Marinella Matejčić ističe da su brojke u stvarnosti još i gore.

-Jer ovih 6000 osoba koje su ispunile upitnik imaju pristup internetu, imaju svijest o tome, imaju informatička znanja i vremena da taj upitnik ispune, a što je s onima do kojih nismo došli? Situacija je sigurno puno gora.

A kako bi ublažili udar na građane, Vlada je donijela paket mjera protiv inflacije koji obuhvaća i smanjenje poreza na uloške i tampone s 25 na 13%, koji stupa na snagu 1. travnja. MOST-ova Marija Selak Raspudić ovo pozdravlja, no pita se zašto je Hrvatskoj trebala kriza da se smanji PDV na nešto što je nužnost.

-Jer to nije čak niti samo žensko pitanje. Većina žena živi u obiteljima, sa svojim supruzima ili ranije s roditeljima, ako govorimo o djevojčicama koje imaju menstruaciju. To je onda jedan veliki izdatak za kućni budžet, tako da je svako porezno rasterećenje dobrodošlo za naše građane.

A HDZ-ova saborska zastupnica Nada Murganić naglašava da će se porezno rasterećenje nastaviti.

-Zaista, u potpunosti sam sigurna da će se prvom prilikom razmatrati sljedeća intervencija, odnosno, o sljedećem smanjenju PDV-a. Ne samo za higijenske potrepštine, uloške i tampone, već za sve ono što koriste mlade obitelji, žene i djeca.

Da bi higijenske potrepštine trebale biti besplatne ili barem sufinancirane misle građanke, a uz to smatraju da nitko nije birao roditi se kao žena, a svejedno plaćaju više, zarađuju manje.

-Mislim da bi higijenske potrepštine u svakom slučaju trebale biti besplatne ili barem sufinancirane, pa da se dobije povrat novca od HZZO-a. Mislim da je apsurdno da je PDV na karte manji od PDV-a na higijenske potrepštine koje se koriste 40 godina u životu jedne žene.

-Mislim da je smiješno da se to uopće oporezuje jer nitko nije birao da se rodi kao žena, ali eto, svejedno moramo plaćati više, a zarađivati manje. To je doslovno nešto bez čega niti jedna žena ne može.

-Mislim da usprkos smanjenju PDV-a na higijenske potrepštine one i dalje zbog cijene neće biti dostupne osobama koje su pogođene menstrualnim siromaštvom.

Osim smanjenja PDV-a, istraživanje udruge PaRiter potaknulo je javnu raspravu o temi ženskog zdravlja, ali i motiviralo neke škole i fakultete da svojim učenicama i studenticama osiguraju besplatne higijenske potrepštine. To je učinio i Grad Karlovac, pa je svim učenicama u osnovnim školama osigurao besplatne higijenske uloške.