Grad Karlovac ponosni vlasnik European Energy Award certifikata

Grad Karlovac od sada je ponosni vlasnik European Energy Award certifikata. U kampanji je sudjelovalo više Hrvatskih gradova. Njih šest dobilo je certifikat, a među njima najbolji je bio Karlovac. Naime postigao je najviše bodova prilikom ocjenjivanja.

-Kampanja se provodi već više od 10 godina. S područja Europske unije sudjelovalo je više od 1.700 gradova i općina. U tom smislu ovo je ozbiljna nagrada koja se provodi po europskoj metodologiji, rekao je Julije Domac, Ravnatelj REGEA-e.

Ravnatelj REGE-e potvrđuje kako nije bilo iznenađenje to što je Grad Karlovac dobio e- certifikat jer je upoznat s aktivnostima i projektima grada. Inače, za dobivanje ovog certifikata, koji vrijedi 4 godine, morao se ocijeniti niz komponenti.

-Ocjenjivao se stupanj razvijenosti i razrade prostorno planske dokumentacije. Tu su i pripremna dokumentacija, strateška dokumentacija, povezanost projekata s proračunom, razina investicija, provedeni projekti i povezanost u različitim područjima – energija, održivost i otpad, rekao je Domac.

Grad ide u smjeru zelenog i to implementira u sve svoje projekte, potvrđuje gradonačelnik Damir Mandić.

-Naš cilj je da Karlovac u toj jednoj svijesti samoodrživosti i zelene energije generalno bude ono što Karlovac danas jest. Karlovac jest zeleni grad, grad u parku, kazao je Mandić.

Na tragu održivosti i obnovljivih izvora energije Gradu je želja kroz nekoliko godina grijati se na geotermalne izvore. Mandić je najavio i zeleni GUP, kojeg bi trebao biti donesen na Gradskom vijeću 2023. godine. On će biti vodilja za sve daljnje izgradnje i planove na području Grada.