Oko 50 izbjeglica iz Ukrajine smješteno je u Hotelu Grabovac u sklopu Nacionalnog parka Plitvička Jezera. Još uvijek psihički i fizički iscrpljene žene nemaju snage stati pred kameru. Došle su u Grabovac prije četiri dana. Polako se prilagođavaju novoj sredini, borave u hotelu, mir pronalaze u zajedničkim obrocima, šetnji i boravkom u prirodi.

-Prvi dan kad su došli bili su svi stvarno tužni. Očekivano bili su zamišljeni, no sad kako smo s njima već tri dana vidi se da su drugačiji, boljeg raspoloženja, dječica se igraju i majke se nasmiju. Ide na bolje, rekla je Sanja Ivanković, predstojnica podružnice hotelijerstva i ugostiteljstva u NP Plitvička jezera.

Uz 30-ak žena s njima je još 20 djece, starosti od 6 i pol mjeseci do 12 godina. Iz Hotela kažu kako im pokušavaju olakšati koliko god mogu.

-Organizirano je sve u hotelu. Imaju doručak, ručak i večeru. Također, za djecu imamo igraonice, vanjske i unutarnje. Sve što budemo u mogućnosti organizirati, bilo kakve potrebe da se stvore pokušavamo ih riješiti, rekla je Ivanković.

Za njih je tu ukrajinska prevoditeljica te Gradsko društvo Crvenog križa Slunj koji ih svakodnevno obilazi i pruža podršku.

-Mi smo 10. ožujka zaprimili 40 raseljenih osoba. Jučer su nam još pristigle dvije majke sa četvero malene djece. Mi smo ovdje prisutni svakodnevno. Naša uloga ovdje je pružanje, prije svega, psihosocijalne podrške. Tu smo kao služba traženja i opisivanja svih tih osoba te dijelimo pakete humanitarne pomoći, rekla je Marija Lucić, ravnateljica Gradskog društva crvenog križa Slunj. Poziva građane da se uključe i pomognu izbjeglicama donacijom, prije svega, higijenskih potrepština.

Ukrajince je posjetila i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin. Rekla je kako imaju osiguranu zdravstvenu zaštitu, a potrudit će se da ih posjete i frizeri te kozmetičari kako bi život ovih žena učinili donekle normalnijim. One same se već raspituju za zaposlenje, a županica ističe kako će raditi na tome da ih zaposle.

-Zavod za zapošljavanje napravio je potpunu evidenciju njihove struke i mogućnosti zapošljavanja. Znamo da gospodarstvenici imaju potrebe za radnom snagom, pogotovo u ugostiteljstvu i ovdje u Rakovici. Ako njihove želje budu za neku drugu struku cijela županija je otvorena za prijem i zapošljavanje, rekla je.

Osim zaposliti žene, cilj je uključiti djecu u obrazovni sustav, učenike u škole, a studente na fakultete te im pronaći prikladni, po potrebi dugoročni, smještaj.

-Imamo fond slobodnih kuća i stanova na području cijele županije. Željeli bi povezati mjesto njihovog trajnijeg stanovanja s radom.

U Hotelu Grbovac ima još 20-ak mjesta za smještaj izbjeglica. Županica je rekla kako postoji još nekoliko ugositeljskih objekata s područja Rakovice koji su ih u mogućnosti prihvatiti. U Karlovcu su na raspolaganju tri sportske dvorane, a u Jaškovu centar za pružanje usluga u zajedncii. No to su privremena rješenja dok se ne pronađe prikladan stambeni prostor.