Dani draganića

Top 5 najljepših lokacija u Karlovcu – od prirode do nove arhitekture

Iako u Karlovcu ima niz lokacija kojima treba obnova, mnogo je onih koje oduševljavaju svojom ljepotom. Izdvojili smo pet najljepših lokacija u Gradu.

1.Koranska šetnica

Iako svaki Karlovčanin ima svoju omiljenu rijeku Korana i njena šetnica žive kroz sva godišnja doba. Ljeti su mnogima glavna atrakcija za kupanje, a kroz cijelu godinu odredište brojnih šetača. Romantični mostovi, slapovi i labudovi razlog su zašto je mnogima Korana ipak omiljena. Ovaj dio grada zasjao je novim sjajem otkako je postavljena šetnica na desnoj obali rijeke u sklopu projekta Susret s rijekom. Korana, ali i arhitektura oko nje savršen su primjer suradnje prirode i čovjeka.

2.Vrbanićev perivoj

FOTO:Pinterest

Svega nekoliko metara od Korane nalazi se Vrbanićev perivoj koji je za javnost otvoren davne 1896. godine na poticaj tzv. Društva za proljepšavanje grada. Danas je on jedno od omiljenih šetališta, a u pejzažnom smislu jedan od nevrijednih parkova koje imamo. Podijeljen je na tri dijela. Engleski dio, zatim centralni dio koji je uređen u francuskom stilu. Tu je i treći dio parka u kojem su postavljena crnogorična smreka i jela.

3.Promenada

Govoreći o parkovima, ne možemo zanemariti Veliku promenadu, odnosno Šetalište Franje Tuđmana. Mjesto je to brojnih manifestacija, šetnja, izlazaka mladih, ljubljenja na klupicama, dječje igre i sanjkanja. S jedne strane Šanac s druge karlovačke kuće i palače koje su u 19. stoljeću gradili prije svega bogatiji Karlovčani, pa su i danas primjer kvalitetnijeg stila i gradnje.

4.Stari Grad

Bilo da je ljeto ili zima Stari grad uvijek oduševljava svojom ljepotom. Iako je izgrađen prije samog Karlovca, jedan je od najočuvanijih spomenika feudalnog graditeljstva. Uz njega se vežu brojne legende i zanimljivosti, a velika većina do danas ostaje neotkriven misterij.  Mnogi zaljubljenici u Karlovac najviše vole otići na brijeg neposredno dvorca s kojeg se vidi cijeli Karlovac.

5. Aquatika

FOTO:aquariumkarlovac.com

Za kraj ostavljamo Aquatiku- slatkovodni akvarij koji pokazuje kako se i moderna arhitektura može uklopiti u prirodno okruženje. Uopće ga ne narušavajući već suprotno. Ljepote Karlovačkih rijeka utjelovila je na jednom mjestu. Osim što je sjajna turistička atrakcija, Aquatika ima i značajnu istraživačku ulogu podvodnog slatkovodnog svijeta. Potiče razvoj turizma , doprinosi kulturnim i zabavnim aktivnostima u gradu te pokazuje put kojim se grad dalje može i treba razvijati.