Birač Mandiću: Napravite u Matoševoj stambenu zgradu, s gradskim ili državnim stanovima i ispravite ono što je kratkovidna politika napravila

Pozivam gradonačelnika Mandića da krene ispravljati ono što je kratkovidna politika prije 10 godina napravila, neka u Matoševoj otkupi zemljište na jedinoj čestici koja nije gradska i upusti se u gradnju stanova, gradskih ili državnih.

Poručio je to gradski vijećnik Dimitrije Birač  današnje pressice, održane u Matoševoj ulici, pored tog zemljišta.  Čestica od oko 1000 kvadrata sada je u vlasništvu zadruge u likvidaciji KA stan, sve okolne, njih desetak, su gradske pa Birač predlaže da Grad Karlovac otkupi tu privatnu česticu i na njoj i okolnim gradskim krene u stanogradnju.

To zemljište je 1991. tadašnja Općina Karlovac prepustila stambenoj zadruzi Jugoturbine za izgradnju zgrade sa 145 stanova. Rat i privatizacija učinili su svoje, zemljište je pripalo KA stanu. Njihov i APN-ov prijedlog da to zemljište bude za poticanu stanogradnju, Grad je, po Biračevim riječima, odbio 2010.

– Gradonačelnik Jelić je to decidirano odbio jer je Karlovac tada imao planove za izgradnju stanova na Švarči i na Dubovcu, za tzv. Škrgatićeve stanove. Ova zadruga je u likvidaciji, ne znam koja će biti njena sudbina i ovog zemljišta. Smatram da je to bila izuzetno kratkovidna odluka političkog vrha HDZ-a pa i Grada Karlovca. Sada, kada je stambeno pitanje, jedno od najvažnijih pitanja u Karlovcu, ovakva šansa se ne smije propustiti, izjavio je Birač.

Dodao je da Grad treba kontaktirati stambenu zadrugu, s njom dogovoriti otkup tog zemljišta ili sporazum po kojem bi bila izgrađena stambena zgrada koja je planirana prije 30-ak godina.

– Tada je trebalo biti izgrađeno 145 stambenih jedinica, sada se vjerojatno ne može toliko, ali 100 da. Dakle, Grad bi trebao otkupiti zemljište, kontaktirati državu i napraviti ovdje oko 100 stambenih jedinica, krenuti u stanogradnju. Bio bi nonsens prodati nekom privatniku, da Stambena zadruga traži ulagače jer okolo su sve gradske parcele; lakše je i pragmatičnije Gradu da on to kupi, kazao je Birač.

Koristi bi, po njemu, od toga bilo više: Karlovčani, i mlađi i stariji, bi lakše rješavali stambeno pitanje, a i cijene stanova, sada mnogima nedostižne, bile bi niže jer stanove ne bi gradili samo privatni investitori.

– Apeliram na Grad Karlovac da ne odmahuje rukom, nego se zainteresira za ovo zemljište, skupi u kontakt sa stambenom zadrugom KA Stan, dogovori kupnju i onda planira na tome ili gradske ili državne stanove, ovisno o dogovoru s državom. Na taj način neka utječe na tržište stanova, pokuša stabilizirati cijenu stanova i gleda na demografski razvoj. Nužno je znati koliko nam, okvirno, stanova treba, kolike su demografske projekcije rasta i koliko to onda znači izgradnje novih stanova i pod kakvim uvjetima, napomenuo je Birač.

Poseban poziv uputio je karlovačkom gradonačelniku:

– Pozivam gradonačelnika Mandića, kad se već trudi provesti diskontinuitet u odnosu na politiku Damira Jelića i pokazati da je drugačiji, da onda i napravi drugačiji potez: kontaktira zadrugu i krene ispravljati ono do čega je kratkovidna politika dovela prije 12,13 godina. Stanova nikad dosta jer uvijek postoje oni koji spekuliraju s njima i oni koji ih trebaju, a ne mogu doći do njih.