U Zorin domu je održan prvi dan županijske smotre Lidrana. Učenici osnovnih i srednjih škola Karlovačke županije predstavili su se kroz dramsko scenske pojedinačne nastupe. Domaćin natjecanja ove je godine Osnovna škola Draganići. 50-ak talentirane djece i mladih stalo je na pozornicu i pokazalo svoje vještine.

-Ima jako puno prijavljenih škola. Danas je 12 osnovnih škola i 9 srednjih škola u dramsko scenskom izrazu. Od 2018. godine smotra se provodi u dva dana. Jedan dan je dramsko scenski izričaj , a sutra će biti stvaralaštvo novinarsko, literalno, radijsko i školski listovi, rekla je Marica Jurčić, predsjednica županijskog povjerenstva i ravnateljica OŠ Draganići.

Zajedno sa svojim mentorima učenici odabiru  što će izvesti. Tako su se danas mogli čuti monolozi, kazivanje poezije, dramski izrazi, ali i povijesni govori. Teme koje odabiru osnovnoškolci ne zanimaju srednjoškolce.

-Kod učenika osnovnih škola to su uglavnom vesele, razigrane, dječje teme. Pretpostavljam da mentori, učenici i nastavnici sugeriraju da u ova tmurna vremena, kad smo opterećeni razno raznim problemima, odabiru vesele teme. Ljubav, proljeće, priroda i sve ostalo što djecu veseli. Kod učenika srednjih škola to su ozbiljnija promišljanja o životu i temama koje njih muče, rekla je Matilda Marković, članica županijskog povjerenstva i učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Draganić.

Draganićanci su kao domaćini predstavili svoju školu folklornim nastupom, a draganićkim govorom pozdravili sve prisutne.

Lidrano se nastavlja sutra, ali u kategorijama novinarskog, literalnog i radijskog izraza. U drugom danu Lidrana sudjeluje 120 sudionika.