Dani draganića

Furdek Hajdin: Procijenjena šteta na obje novigradske kule je 800.000 do milijun kuna

Procijenjena šteta na obje kule Starog grada Novigrada, stradale u jučerašnjem požaru, je 800.000 do milijun kuna.

Izjavila je to za Trend županica Martina Furdek Hajdin, nakon današnjih sastanaka o šteti nastaloj na novigradskim kulama.

– Nismo mogli ući unutar Starog grada jer su izvidi još u tijeku. Razgledali smo izvana, bio je statičar, izvođač krovišta izgorjelog, predstavnici Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela i stručne službe Županije. Evidentno je da će se krovište kule u kojoj je vidikovac, ono što je ostalo, morati skinuti, a jedan dio krovišta susjedne kule koje je započelo gorjeti će se moći konstrukcija iskoristiti. Željeli smo razmotriti situaciju jer će dvije skorašnje manifestacije WRC i Quattro River Rally voziti ovim dijelom; bili su to najatraktivniji prizori koji su obišli cijeli svijet, a sada će, na žalost, biti druga slika. Evidentno je da se do tada neće moći izgraditi novo krovište, ali uklonit će se svi izgorjeli dijelovi da taj prizor ne bude zastrašujući kao sada, rekla je Furdek Hajdin.

Govoreći o projektu Dodir civilizacija, kazala je da se, na žalost, neće moći u daljnja ulaganja i oplemenjivanje te lokacije, već će sredstva biti uložena u izgradnju novih krovišta.

– Razgovarali smo o procjeni vrijednosti radova, baratamo vrijednošću od 800.000 do milijun kuna ulaganja na obje kule, napomenula je.

Riječ o drvenoj konstrukciji, odnosno, drvenoj šindri, a budući je za postojeće krovište korištena ona iz Saborskog, iz Županije su najavili da će tako biti i u sanaciji. Predviđeno trajanje radova je dva mjeseca pa bi, ne bude li većih problema, do početka ljeta trebali biti gotovi.