Dani draganića

Kako je Vladimir Hoblaj postao posvojitelj šestero i udomitelj sedmero djece: ‘Teže je imati jedno dijete nego više njih’

Vladimir Hoblaj i supruga Marina iz Murskog Središća roditelji su šestero posvojene i sedmero udomljene djece. No to su samo oni koji još uvijek žive s njima. Naime, kroz njihov dom prošlo je još sigurno desetak djece koja su ovdje pronašla ljubav i brigu. Na upit kako mu je pošlo za rukom posvojiti toliko djece Vladimir je odgovorio:

– Kad smo posvojili prvo dijete imali smo izvrsne uvjete, bili smo mladi i materijalno situirani i svi testovi koje smo obavili su bili dobri. Nakon prvog djeteta, bila je to Barbara, smo mislili kako će biti razmažena ako ostane sama pa smo htjeli posvojiti još djece, rekli su nam – e to neće ići, prvo imaju prednost parovi koji još nemaju djece. Onda smo mi postavili pitanje imate li djece koju nitko ne želi, koje je teže posvojivo i tako smo dobili ostalih petero. Tako da nije teško posvojiti dijete, već je teže posvojiti dijete koje će biti odgovor na moju potrebu ostvarenja roditeljstva pa onda imamo sliku da to dijete bude malo, da ima lijepe oči, da bude nacionalno osviješteno itd. Znači ima djece koja trebaju mamu i tatu, oni mogu biti s poteškoćama ili imaju neke izazove no ona su dobar život koji nam Bog želi dati.

Hoblaj kaže kako je sretno bankrotirao sa svojim privatnim poslovanjem i to mu je omogućilo da se posveti udomiteljstvu i odgojiteljstvu.

-Ja jako vjerujem u Boga i kako njega poznajem on je Bog paradoksa, kod njega je sve naopako. Mi tvrdimo kako je lakše s jednim djetetom no lakše je s više djece. Velike obitelji imaju više linija života. To nije samo uzajamno pomaganje već i igranje i ostalo. Tako da kad se dogodi kriza djetetu koje je jedinac onda se cijela obitelj ljulja, a kada se dogodi kriza djetetu koje je jedno od 5 ili 10, onda mu je lakše tu krizu prebroditi. Mi smo to iskusili i zato pozivam sve da imaju velike obitelji, da usvoje djecu koja trebaju obitelj, kazao je naš sugovornik.

Hoblaj se u životu bavio različitim zanimanjima, što humanitarnim što vjerskim. Tako je u Murskom Središću bio voditelj kršćanske zajednice koja je prerasla u Baptističku crkvu. Osnovao je udrugu Nada za život u kojoj radi kao savjetnik i terapeut. Nada za život bio je odgovor na Vladimirova životna traganja i mladenačke depresije. Odgovor je, kaže, pronašao u osobi i djelu Isusa Krista.

– Mislio sam kako bi bilo dobro osnovati udrugu koja ljudima daje savjete duhovne naravi jer često puta nam je to potrebno kako bismo sve druge okolnosti, obitelj, posao, zdravlje mogli staviti u jedan kontekst – sve to može biti u duhovnom kontekstu lakše rješivo.

Vladimir Hoblaj autor je knjige Što učiniti kad se trese tlo pod nogama? – knjiga je to koja nudi odgovore na pitanja ne samo što učiniti u slučaju potresa na zemlji već i što činiti u slučaju potresnih situacija u našim životima. Nismo mogli ne upitati ga brinu li ga svjetska događanja- pandemija, rat u Ukrajini, globalna kriza i slično te kako on gleda na sve to.

– Ja vjerujem da smo mi kao ljudi i duhovna i duševna bića. Duhovno me ne brinu, imam povjerenje i sigurnost u Bogu, ali kao duševna bića svojim osjećajima reagiramo. Ne možemo biti ravnodušni na vlastite ali i gubitke drugih ljudi, ali i ova druga stvarnost je istinita. Duboko vjerujem da ova knjiga može biti od pomoći. Knjiga ne može izgraditi kuće ali može izgraditi ljude i onda ćemo zajedno graditi kuće i nove živote. Ja sam u tu knjigu stavio sve što sam naučio zadnjih 25 godina kroz praktično iskustvo svojeg života.