Na drugom danu Lidrana odabrani najbolji radovi u literarnom i novinarskom izričaju te najbolje radijske emisije i listovi

U prostoru Glazbene škole Karlovac u nekadašnjem MIOŠ-u organiziran je drugi dan županijske smotre Lidrana 2022. Učenici osnovnih i srednjih škla natjecali su se u literarnom, novinarskom i radijskom izričaju, kao i u školskim listovima. Sudjelovalo je čak 120 učenika. Pisali su priče, kolumne i vijesti, radili intervjue, osmišljavali radijske emisije i radio igre. Birao se i najbolji školski list.

-Intervjui su najčešći. Kod onih starijih, u predmetnoj nastavi  i srednjoj školi, sve češće se pojavljuju osvrti ili komentari. Vjerujem da bi se mnogi iznenadili kad bi znali da su ti komentari vezani upravo uz stil života, uz praćenje nekih poznatih osoba, influencera. Oni vrlo konstruktivno komentiraju i kritiziraju pojedine oblike života, rekla je Ivančica Šebalj, članica povjerenstva.

Napomenimo kako na državnu smotru prolaze prva tri najbolja rada u kategorijama novinarskih radova, školskih listova i radijskih emisija kod osnovnih škola. Dva najbolja novinska rada učenika srednjih škola, te po jedna radijska emisija i školski list u konkurenciji srednjih škola. Šebalj ističe kako su vidjljive promjene u formatima, ali i temama koje učenici obrađuju.

-Kod samostalnih novinarskih radova velika je promjena u tome što su prije uglavnom samostalni novinarski radovi bili intervjui, eventualno neka manja reportaža. Sada primjećujemo da se tu pojavljuju članci i vijesti. To su jednostavni novinarski oblici, ali opet zahtjevni  jer treba to znati napraviti i napisati. Mijenja se format onoga što djeca rade i čime se bave, rekla je Šebalj.

Najveća razlika vidljiva je u školskim listovima.

-Prije 20-ak godina školski listovi su bili vrlo jednostavni, jednostavnog grafičkog izgleda. Od same izvedbe, papira tiska, međutim mi to ne ocjenjujemo. Nama školski list može biti otisnut na fotokopirnom aparatu, crno – bijelo. Mi gledamo kvalitetu. Postoje li rubrike, teme i slično.

Na državno natjecanje u novinarskim radovima u konkurenciji osnovnih škola prolaze radovi: „Tata mi je rekao da ne izigravam Radu Šerbedžiju“, “On, Marulić i ona, Judita” i “Dimni signali.  Od srednjoškolskih radova najbolji su bili “Na kavi s Matošem” i “Na putu do zvijezda”.

Najbolji radijski izričaji su “Budi fora, ne drugom noćna mora”, “Tri praščića” i “Život ide dalje”. Među srednjim školama na državno natjecanje ide emisija “Kako si”.

Najbolji školski listovi osnovnih škola su Klek, Eugenij i Breza, a srednjih Bernardin.

Među literarnim izrazima najbolji su bili radovi “Jesen u vinogradu”, “Lišće” i “Babina oprava” u konkurenciji osnovnih škola. Od srednjih dalje ide rad “Moje kraljevstvo”.