Dani draganića

U TUŠ-u ocjenjivali najbolju slasticu učenika: ‘U budućnosti se vidim kao slastičarka u Parizu’

Karlovačka Trgovačko ugostiteljska škola domaćin je dvodnevnog izlučnog regionalnog natjecanja WorldSkills u sektoru turizma i ugostiteljstva. Ukupno je prijavljeno 25 natjecatelja iz 11 škola. Učenici su se danas natjecali u disciplini slastičarstvo.

Tko je napravio najbolju slasticu ocjenjivao je stručni žiri sastavljen od karlovačkih gospodarstvenika, ugostitelja koji znaju što znači dobar desert. Što se ocjenjivalo kazala nam je Ružica Šošić, članica državnog povjerenstva.

– Ocjenjivao se restoranski desert za pet osoba koji se sastoji od nekoliko komponenti: to je biskvitna smjesa ili tijesto, krema, dekoracija, hrskavi dio i umak sa zadanim namirnicama višnjama i makom.

Okus je najvažniji, a na to se fokusirao i žiri u ocjenjivanju deserta. Jedna od natjecateljica bila je učenica Danijela Matanović iz 2. razreda Hotelijersko turističke škole u Zadru koja baš voli, kaže nam, zanimanje koje je odabrala.

– Dosta sam vježbala za ovo natjecanje, ovo mi je možda 35. put da sam ovo radila, javilo se malo razočarenje jer mi nešto nije uspjelo, izgleda lijepo ali nije to onako što se meni sviđa. Najviše što volim raditi je mramorni kolač. U budućnosti se vidim kao slastičarka u Francuskoj, u Parizu, a možda čak i u Hrvatskoj otvoriti nešto novo što nitko nije, kazala je Matanović.

Ovakva natjecanja dobrodošla su nakon pandemijskih ograničenja, smatra ravnatelj karlovačke Turističko ugostiteljske škole, Damir Pleša.

– Prilika je ovo da se učenici međusobno malo podruže, a onda da usporede svoje znanje s kolegama iz regije koja obuhvaća škole od Šibenika, Knina, cijelog Kvarnera, Istre i nas na sjeveru.

Nakon ocjenjivanja najboljih slastica na redu je pokazivanje znanja u kuharstvu i ugostiteljskom posluživanju, koje će biti održano sutra, Najbolji učenici ići će na državno natjecanje.