Dani draganića

Iz Autotransporta najavljuju ukidanje nerentabilnih linija i skuplje karte

Ukoliko mjere Udruge prijevoznika neće biti uvažene iz karlovačke prijevozničke tvrtke najavljuju ukidanje linija i poskupljenje karata od 1. travnja

Za prijevoznike izazovi zbog cijena goriva nisu novina u njihovoj poslovnoj svakodnevnici. Pitanje je to od presudne važnosti za opstanak već posljednje dvije godine. U tom je razdoblju cijena porasla za više od 80 posto, čime troškovi goriva dolaze i do polovice udjela u ukupnim troškovima. Ne radi se pritom samo o cijenama goriva, u prijevozničkom sektoru negativni su trendovi prisutni već nekoliko godina pa i mali pad prihoda predstavlja izravan gubitak u poslovanju.

Prijevoznička Udruženja unutar Hrvatske gospodarske komore poslala su prijedlog šest mjera pomoći Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Smatramo da je ovo pitanje za cijelo gospodarstvo. Svako povećanje troškova za obavljanje bilo koje djelatnosti reflektira se i na povećanje cijena proizvoda i usluga. Dovodi se u pitanje i konkurentnost naših prijevoznika na međunarodnom tržištu prijevoza, kaže predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prijevoza HGK Darko Vukadinović.

Probleme u međunarodnom prijevozu pogoršava i nedostatak vozača, prema procjeni nedostaje između tri i pet tisuća vozača.

KARLOVACKO

Prijevoznici putnika već više od dvije godine zbog pandemije trpe financijsku štetu zbog smanjenje potražnje za prijevozom.

Na dijelu linija obustavili smo održavanje jer nije bilo putnika, dok jedan dio linija opstaje samo zbog prijevoza učenika. Povremeni prijevoz putnika za turističke potrebe još uvijek gotovo da i nije pokrenut, ističe predsjednik Udruženja javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika HGK Vedran Tomičić.

Iz karlovačkog Autotransporta su nam odgovorili da planiraju reducirati nerentabilne linije i povećati cijenu karata i cijenu prijevoznih usluga s 1. travnjem.

Ukoliko se donesu određene mjere prema zahtjevima Hrvatske gospodarske komore u ime Udruge prijevoznika, upućenih nadležnim Ministarstvima, kako bi se donijele mjere ublažavanja rasta cijena energenata i zahtjeva o nastavku pomoći kroz mjere potpora za zadržavanje radnih mjesta, a ujedno sklapanjem Ugovora o javnoj usluzi s Karlovačkom županijom, spremni smo odustati od reduciranja linija i povećanja cijena karata i prijevoznih usluga, stoji u dopisu koji potpisuje direktor Siniša Bađun.