Zbog povećanja cijene struje, pa tako i onih za uličnu rasvjetu općine Karlovačke županije predlažu bojkot HEP-a

Načelnik Vojnića i član Upravnog odbora Hrvatskih zajednica općina Nebojša Andrić potvrđuje kako će struja za njegovu općinu ove godine biti skluplja čak 400 posto

Većini općina Karlovačke županije cijena struje povećana je čak 400 posto. To je dovelo do egzistencijalnih problema svih jedinica lokalne samouprave koje nemaju novac platiti ni javnu rasvjetu po novim cijenama. Sve probleme vezane uz visoke cijene struje predstavio je Nebojša Andrić, načelnik općine Vojnić i član Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina.

-Jedna od gorućih tema za sve naše općine je poskupljenje struje. Mi prema zakonima provodimo proces javne nabave i ove godine nam je došlo do povećanja cijena od čak 400 posto. To je enorman porast, a mi ni u čemu ne vidimo razloge tomu. Kako vidimo mi smo dosad jedini pogođeni tim poskupljenjem. To nisu doživjeli ni poduzetnici ni obrtnici, pa kako vidimo s tim smo jedino mi pogođeni. Temeljem toga mi u Zajednici hitno reagiramo i tražimo sastanak sa HEP-om. Osnovni problem je što se nas općine i našu struju za javnu rasvjetu tretira kao struju nekog poduzetinika – rekao je Nebojša Andrić.

Osnovni problem u povećanju cijene struje je što općine nemaju načina da iz proračuna namire to poskupljenje.Na posljednjem sastanku načelnika općina Karlovačke županije u Krnjaku čuli su se i ekstremni prijedlozi da se bojkotira sustav HEP-a nepaljenjem javne rasvjete ili njenim paljenjem u vrijeme najvećeg opterećenja. Na kraju dogovoreno je kako će Zajednica općina ugovoriti sastanak s nadležnim ministrima kako bi se ovaj problem rješio.