Dani draganića

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade – 20. ožujka

20. ožujka obilježava se i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Hrvatsku poruku ovim je povodom napisala redateljica Franka Perković Gamulin, u kojoj ističe važnost kazališta kao čuvara sjećanja u današnjem ubrzanom vremenu prepunom informacija i događaja, podsjetnika na sve ono što nam je zajedničko, važno i za što vrijedi živjeti, koji nam pomaže da bolje razumijemo sebe i svijet oko sebe.

Doista nam treba taj mali trenutak, mali trenutak svake godine, u kojem zastanemo i sjetimo se što nam je, i zašto nam je, bitno. I možda osjetimo radost što neke stvari, poput kazališta, postoje i opstaju tisućama godina i možda se zapitamo zašto bez kazališta ni danas, u ovom čudnom vremenu, ne možemo ili ne želimo, stoji u njezinoj poruci.

U Hrvatskoj se Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježava u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ, osnovanog 1996., člana svjetskog ASSITEJ-a koji okuplja nacionalne centre iz cijeloga svijeta. ASSI­TEJ u Hrvatskoj udružuje 35 profesionalna kazališta za djecu i mlade, 24 profesionalno vođenih dramskih studija i šest individualnih članova, dramskih umjetnika koji rade u kazalištima za djecu i mlade.