Dani draganića

Napokon kreće rekonstrukcija vrelovoda! Potpisani ugovori s izvođačima radova, pred njima radno ljeto

Gradska toplana potpisala je tri ugovora s izvođačima radova tako da obnova vrelovoda može početi. Zamijenit će se gotovo 16 kilometara vrelovodne mreže, odnosno 74 posto cijevi na području grada Karlovca.

-Projekt je financiran s preko 80 posto europskog novca. Također je RH dala državnu potporu od 10 milijuna kuna, a nešto ćemo mi u Gradskoj toplani, odnosno u Gradu sufinancirati sami. To je bitno jer na kraju dana smo to nastojali napraviti europskim novcem, a ne preko leđa građana, rekao je Hrvoje Klobučar, direktor Toplane.

Klobučar je istaknuo kako je pred njima vruće radno ljeto u kojem planiraju izmijeniti 50 posto cijevi koje su predviđene projektom. Uz rekonstrukciju cijevi u planu su i drugi radovi.

-U projekt je uključena i revitalizacija toplinskih podstanica u zgradama i unapređenje pogona distribucije nakon čega će kompletna distribucija toplinske energije biti bitno unaprijeđena i na jednoj puno višoj razini. Najveća prednost je pouzdana isporuka. Mi smo imali prošle sezone 93 iskopa. U tim trenutcima dio zgrada je bio bez usluge grijanja zbog puknuća vrelovoda, objasnio je.

Gubici u distribuciji veći su od 15 posto. Sve to postat će prošlost kada se projekt rekonstrukcije privede kraju. Upravo je povećanje energetske učinkovitosti jedan od ciljeva projekta.

-Gubici će pasti ispod 8 posto. Što je i preduvjet da se ide ka korištenju obnovljivih izvora energije. Nema smisla da nabavljate energiju iz obnovljivog izvora i da je onda više no što morate rasipate kroz gubitke.

Gradonačelnik Damir Mandić ističe kako zahvaljujući ovom projektu grad neće biti zelen samo zbog parkova već i energetske učinkovitosti. Svjestan je kako će rekonstrukcija dovesti do otežanog prometovanja i mogućeg nezadovoljstva građana, zato ih poziva na razumijevanje.

-Sljedećih godinu i pol dana će biti jako teško živjeti u našim gradskim četvrtima s obzirom na količinu radova. Ono što mogu s ovog mjesta je pozvati naše stanovnike na jedno veliko razumijevanje, rekao je.

Podsjetimo vrijednost projekta je veća od 133 milijuna kuna. Radovi kreću u svibnju, a trebalo bi završiti do kraja 2023. godine. Završetkom projekta građani Karlovca, ali i poslovni subjekti trebali bi dobiti komfornu i zelenu uslugu. Isto tako Karlovac će biti grad koji se kroz centralni sustav grije u velikom dijelu i kao takav bit će prvi u Hrvatskoj.