Plemeniti srednjoškolci i studenti ovog tjedna daruju krv u Crvenom križu Karlovac

U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Karlovac provode se akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Namijenjene su prije svega karlovačkim srednjoškolcima i studentima  koji su se i ove godine rado odazvali na humanitarno djelovanje. Brojni punoljetni učenici te studenti došli su na prvu ovotjednu akciju i darovali dragocjenu tekućinu.

-Pitali su nas u školi. Osjetio sam se spremnim da mogu to obaviti. Meni je to stvarno malo vremena, a nekome može dobro doći, rekao je  Karlo Vrbanić, učenik Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac te dodao kako će se ponovno odazvati na akcije darivanja krvi.

Iz Crvenog križa potvrđuju kako imaju dobru suradnju s karlovačkim srednjim školama i Veleučilištem. Stalno rade na tome da obnove svoje zalihe krvi, ali i privuku nove darivatelje. Na dobrom su putu, jer se za ovotjedne akcije prijavilo 127 što srednjoškolaca, što studenata.

-Suradnja sa srednjim školama i Veleučilištem traje već godinama. Uvijek radimo na tome da mlade ljude osvijestimo o potrebama i brizi za čovjeka. Isto tako i za darivanje krvi. S obzirom na to da znamo da krv ne možemo proizvesti niti na jedan način, već samo uzimanjem od plemenitih ljudi, rekla je Renata Bogović iz Crvenog križa Karlovac.

Osim mladih, pozivaju i sve ostale građane, dobrovoljne darivatelje krvi da se odazovu na njihove akcije, jer se zalihe krvi smanjuju.

-Trenutno nedostaje svih krvnih grupa već dugi niz mjeseci. Sve je deizbalansirano zbog korone, rekla je Bogović te dodala kako zbog pandemije od ove godine nemaju suradnju s General Electricom i Hrvatskim šumama.

Iduća akcije je u srijedu od 11 do 17 sati. U četvrtak krv će se moći darivati od 12 do 18 sati te u petak od 9 do 15 sati. Sve akcije provode se u prostorijama karlovačkog Crvenog križa.