Dani draganića

Predstavljen Erasmus+ projekt „Cityes of Youth“ u Dugoj Resi

U Demokratskom rasadniku Duge Rese održana je prezentacija osobnog iskustva s Erasmus+ projekta “Cities of Youth: povećanje uloge mladih u razvoju turističke infrastrukture”, dvogodišnjeg dugoročnog međunarodnog projekta Erasmus+ koji je završio krajem veljače 2022. godine., zahvaljujući kojem su mladi iz Republike Hrvatske posjetili Kijev i Sumy u Ukrajini te također Kobuleti u Gruziji i Gyumri u Armeniji, a također su mladi iz tih krajeva bili i kod nas.

Nositelj projekta je “Youth Initiative Centre” (YIC) NGO iz Armenije, a partneri su iz: Center For Euroinitiatives iz Ukrajine, Youth Association DRONI iz Gruzije, The Globe iz Češke te LAG Vallis Colapis iz Republike Hrvatske. Prezentaciju jee proveo sudionik Eramus+ razmjene Dinko Đurić.

Projekt je ukupno okupio, čak i preko 500 raznih sudionika (u ovu brojku su uključeni i djelatnici, stručni suradnici, sudionici, mladi itd.) iz 5 različitih država, a oko 200 sati plus studijski posjet je odrađeno samo u Republici Hrvatskoj. Sve to s ciljem povećanja uloge i uključenosti mladih u povećanju kapaciteta njihovih zajednica kroz aktivan angažman u razvoju turističke infrastrukture. Kroz projekt je proveden trening u Armeniji za osobe koje rade s mladima i to s ciljem njihova osnaživanja i razvoja modula za rad s mladima, lokalne aktivnosti s mladima u trajanju od 15 mjeseci, dvije razmjene mladih u Armeniji i Gruziji, studijski posjet Hrvatskoj (gdje su sudionici na jedan dan posjetili i Dugu Resu), partnerski i evaluacijski sastanci u Češkoj i Ukrajini te priprema i izrada poslovnih planova za provedbu mini projekata na lokalnim razinama uz pomoć poduzetnika i poslovnog stručnjaka.

Projekt je u Dugoj Resi proveden u suradnji sa Udrugom za mlade “Agora” i Savjetom mladih, gdje su mladi vrlo zainteresirano pratili radionice povezane sa poduzetništvom i turizmom te izradili male poslovne planove. Ova Udruga, u koordinaciji s Hrvatskim Crvenim križem održava humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Ukrajine, a koji trenutno borave u Republici Hrvatskoj. Građani svoje donacije mogu ostaviti u Prostoru za mlade u Dugoj Resi.

Budući su partneri na projektu iz Ukrajine, a zahvaljujući istom mladi iz Republike Hrvatske posjetili su Kijev i Sumy, gradove koji su danas središte rata, organizatori su se okupili kako bi pregledali slike koje su tom prilikom snimljene; kao i razgovor sa sudionicom Erasmus+ programa iz Ukrajine koja je bila prisiljena napustiti svoj dom. Bila je to prilika sa svi zajedno, ovdje, u miru, kažemo da smo uz Ukrajinu, odnosno da u današnjoj modernoj Europi nema mjesta za rat.