Dani draganića

Volonteri Caritasa u Brođanima uređuju kuću starijem paru, do sada su živjeli u nehumanim uvjetima

Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Caritas župe Sveta Tri Kralja Banija udružili su snage i pokrenuli akciju uređenja kuće starijem paru iz Brođana. Sve je inicirao vlč. Kristijan Gatarić iz Skakavca.

Ovo je kućica u kojoj sada žive Ivan Grubač i Božica Gagovski, dugogodišnji parteri iz Brođana. Svjesni kako ovo nisu uvjeti dostojni za život Caritasovi volonteri odmah su se odazvali i krenuli s uređenjem zidane kuće. Nju je Ivan krenuo graditi 70-ih no nikad je nisu završili.

-Nakon što smo vidjeli u kakvim uvjetima žive, a koji su vrlo neadekvatni za dvoje starijih ljudi, pokrenuli smo jedan lanac dobrote, spojivši i župni Caritas na Baniji, njihove volontere, ali i ljude dobre volje koji su svojim doprinosom htjeli sudjelovati bilo u donacijom materijala ili svojim fizičkim radom, rekla je Elza Parlov, iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

-Oni žive od socijalne pomoći, zajamčene minimalne naknade. To im je jedini prihod koji imaju. Uz to zdravlje im je dosta narušeno od samog življenja u ovakvim uvjetima, a normalno godine su svoje učinile, kazao je Saša Kosec iz Caritasa župe Sveta Tri Kralja Banija.

Volonteri Caritasa zahvaljujući donacijama sponzora dio kuće su već uredili, no čeka ih još dosta posla.

-Akcija je krenula sredinom ovog mjeseca. Uređujemo zidani objekt koji se nalazi neposredno njihove dosadašnje kuće. Promijenili smo prozore, betonira se i donja ploča, na što će doći glazura. Nakon toga dolaze i pločice. Kompletno će se opremiti donji dio objekta, dvije sobe, kupaona, špajza, kompletno sve za življenje, rekao je Kosec.

Kako je paru, zbog života u skromnih 16 m2 i neadekvatnih životnih uvjeta, narušeno zdravlje svi se nadaju kako će što prije useliti u novi objekt. Pretpostavlja se da će to biti za dva do tri mjeseca.

Ivica i njegova partnerica preemotivni su da stanu pred kameru no kroz suze  su nas zamolili da u njihovo ime zahvalio svima koji su im pomogli i koji im pomažu.