Dani draganića

Što europski Bauhaus donosi za zelenu tranziciju vojarne Luščić

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac naglasio je kako je karlovačka vojarna Luščić primjer kojeg nema odavde do Beča

Zeleno integrirano planiranje kao temelj za novi europski Bauhaus bila je tema javne tribine koja je uz sudjelovanje brojnih čelnika jedinica lokalne samouprave, ali i ministrice Nine Obuljen Koržinek održana u karlovačkom Zorin domu. Centar pozornosti bio je revitalizacija prostora bivše karlovačke vojarne Luščić na principima zelene tranzicije.

-Osim plana za uređenje Luščića i unaprijed određenog da svi novi elementi moraju imati segment zelenog mi smo otišli još korak dalje. Mi smo u izradi novog GUP-a i u njemu ovo zeleno planiramo puno šire – rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca

Temelje cijelog projekta predstavio je Julije Domac ravnatelj REGEA-e.

KARLOVACKO

-Ovaj karlovači projekt poput vojarne Luščić koja bi trebala biti zona bez fosilinih goriva je među najboljim u Hrvatskoj. Mogu reći kako ništa sličnog nemamo odavde do Beča – rekao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Na tribini je sudjelovala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

-Otkad je inicijativa pokrenuta od Europske komisije niz Vladinih resora radio je na tome i na platformi kako bi stručnom dijelu, ali i javnosti približili njene detalje. Važno je znati da će vezano za ove zelene porojekte na raspolaganju biti novac iz niza fondova – rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.