Aktualni sat oporbi prekratak, Svetić za duži ako se tako dogovore, Mandić: Može biti i Aktualni dan!

– Trenutna vladajuća garnitura Aktualni sat doživljava kao sat vremena. Nigdje se ne dešava da traje točno sat; drugdje traje dok svi vijećnici koji žele, ne postave svoja pitanja. Naš kolega peti put nije dobio priliku postaviti pitanje! Problem nije samo ograničavanje na sat vremena, nego i u odgovorima;danas smo “štopali”: gradonačelnik je u Aktualnom satu odgovore davao 31 minutu, izjavila je vijećnica Dragica Malović (SDP), nakon što je završio Aktualac.

Počeo je u 9.10, završio u 10.20 sati, a za to vrijeme pitanja je uspjelo postaviti osmero vijećnika. Među onima koji nisu došli na red – i to peti put – je i SDP-ov Tomislav Novak.

– Došao sam u 8.04 da bih se prijavio za postavljanje pitanje. Od 8 smo se mogli prijaviti. Sljedeći put kampiram, našalio se Novak.

No, oporbi nije baš do šale pa Draženka Polović (Možemo!) kaže da su na Predsjedništvu Vijeća ranije predložili da na Aktualcu postavljaju samo važna, aktualna pitanja kako bi svi vijećnici koji imaju pitanje došli na red, ali i napomenula da je aktualni sat politički institut, ne sat vremena.

– To je pitanje sadržaja, a ne minuta. Predložit ćemo promjenu Poslovnika Gradskog vijeća kako bismo došli do toga da traje duže i stati na kraj političkim igrokazima poput ovog da vladajuća garnitura postavlja pitanja na koja se znaju odgovori, rekla je Polović.

Prijedlog će pripremiti za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, a predsjednik Vijeća Marin Svetić nema ništa protiv: sada Aktualni sat traje 60 minuta – duže ako je netko počeo postavljati pitanje prije 60. minute – jer je tako određeno Poslovnikom pa ako to vijećnici žele promijeniti, odnosno, usvoje odluku o izmjenama – nema problema.

– Držimo se članaka Poslovnika, i pri postavljanju pitanja i davanja odgovora i trajanja Aktualnog sata. Znači, idemo po Poslovniku ukoliko Vijeće ne odluči drugačije, izjavio je Svetić.

Oporba je na to da ne dolaze na red za postavljanje pitanja jer su prije njih sve “popunili” vijećnici vladajuće stranke, upozoravala i prije nekoliko mjeseci. Svetić je tada, u dogovoru s Predsjeništvom Gradskog vijeća, uveo model po kojem pitanja postavljaju naizmjenično vijećnici pozicije i opozicije.

– Tako je bilo i danas, a opozicija je imala više pitanja, kazao je.

A što se gradonačelnika tiče, premda napominje da pitanja vijećnici mogu postavljati svaki dan, ne samo na sjednicama Vijeća, Aktualni sat može biti ne Aktualno prije podne kao u Saboru, nego Aktualni dan.

– Što se gradonačelnika i gradske uprave tiče, možemo odgovarati na 31 minutu, nego koliko god bude trebalo. Ova logika koju su dogovorili na Predsjedništvu Vijeća “jedan za jedan” je u demokratskom duhu, ali što se tiče nas – može biti Aktualni dan bez problema, poručio je Damir Mandić.