Na današnji datum prisjećamo se prve žrtve Domovinskog rata, hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, u akciji „Plitvice“ u 22. godini života. Izgubio je svoj mladi život braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet Hrvatske. Taj tragičan događaj s početka Domovinskog rata ostao je zabilježen duboko u svijesti hrvatskog naroda kao „Krvavi Uskrs 1991.“.

AKCIJA “PLITVICE”

Akcija na Plitvicama bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Sudjelovala je Jedinica za posebne namjene Rakitje i Antiteroristička jedinica Lučko, koja je kao prethodnica zauzela Koranski most i osigurala ulazak policijskih snaga u Nacionalni park.

Rano ujutro snage MUP-a krenule su glavnom prometnicom prema hotelu Jezero. No, kolonu vozila iz zasjede napadaju pobunjenici. Sukob je trajao nekoliko sati, a otpor neprijatelja, dubog snijeg i gusta magla otežavali su proboj naših policajaca. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je pripadnik Jedinice Rakitje Josip Jović, a devetero je policajaca ranjeno. Pobunjenici su zapucali na Jovića iz pošte. Iako je nosio pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Uz sav trud medicinske ekipe, preminuo je prije dolaska u bolnicu.

JOSIP JOVIĆ – 1969.-1991. 

Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. godine u Aržanu kod Imotskog. U kolovozu 1990. godine priključio se Jedinici za specijalne namjene MUP-a  Rakitje. Prije Akcije „Plitvice“ s tom jedinicom je bio na terenu u Pakracu i Petrinji. Nakon nesretne pogibije pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. u rodnom mjestu mu je otkriven spomenik. Posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima: Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom; Spomenicom Domovinskog rata; Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi”; Spomenicom I. poginulog redarstvenika MUP-a u Domovinskom ratu. Njegovo ime danas nosi policijski brod, Policijska škola i osnovna škola u Aržanu.