Dani draganića

Uredba o uslužnim područjima, odnosno pripajanje vodovoda i odvodnji, “na pauzi” – upitni kriteriji

Rješenjem Ustanovnog suda vladina Uredba o uslužnim područjima stavljena je “na led”. Do donošenja konačne odluke, privremeno se zaustavlja proces i aktivnosti pripajanja vodovoda i odvodnji. U rješenju koje potpisuje predsjednik Miroslav Šeparović, upitni su kriteriji prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice te kriterija kojima su određena društva preuzimatelji.

Podsjetimo, vladina Uredba predviđa uspostavljanje 41 uslužnog područja s jednim i jedinstvenim isporučiteljem. Kod nas, to bi preuzela karlovačka tvrtka Vodovod i kanalizacija. ViK-u bi se pripojilo sedam komunalnih tvrtki – Komunalno Duga Resa, Vode Krašić, Vodovod Lasinja, Vodovod i odvodnja Vojnić, Komunalac Slunj, Vodovod i kanalizacija Ogulin te Komunalno Ozalj.

Kako god bilo, prema uredbi Vlade rok za formiranje jedinstvenog isporučitelja vodnih usluga koji, u našem slučaju, obuhvaća gradove i općine u Karlovačkoj županiji, osim općine Rakovica i naselja Modruš, općine Krašić u Zagrebačkoj županiji te dva naselja u Sisačko moslavačkoj županiji, moralo je biti završeno do srpnja. U ideji, na cijelom uslužnom području vrijedila bi jedinstvena cijena vodnih usluga. Stanovnik Lasinje, Duge Rese i Karlovca plaćao bi vodu po istoj cijeni, a istu plaću imali bi, primjerice, komunalni radnik iz Ogulina i Karlovca.