KABA

U OŠ Braća Seljan obilježen Međunarodni dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja, no u Udruzi za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići odlučili su cijeli mjesec posvetiti ovom obilježavanju. Tako je prvo obilježavanje organizirano u OŠ Braća Seljan gdje je svim posjetiteljim i učenicima na dojmljiv i inovativan način predočeno senzorno iskustvo osobe s poremećajem iz spektra autizma i njegov snažan utjecaj na općeniti doživljaj svijeta oko sebe. Posljedice ometajućeg i bolnog doživljaja raznih osjetilnih podražaja (vid, sluh, dodir, njuh, okus) kakve imaju osobe s autizmom značajno utječu na njihovo funkcioniranje i reakciju okoline.

Svi zainteresirani mogli su neposredno doživjeti senzornu preopterećenost i disfunkciju koja je jedna od značajki autizma. Omogućeno je to putem projekta ‘Budi AUT’ gdje je predstavljena inovativna instalacija koja tehnički i scenarijski simulira sličan doživljaj podražaja iz okoline na osobu s autizmom. To je postignuto uz stvaranje virtualne situacije u kojoj su svi uobičajeni vanjski podražaji višestruko, za prosječnu osobu ‘stavljeni na najjače’. Svaki posjetitelj izložen je tim podražajima i vođen od strane senzornog terapeuta, Udruge Zvončići te potican da izvrši određene jednostavne zadatke. Prostor simulira određene situacije iz svakodnevnog života s kojima se osoba s autizmom susreće i s kojom je prisiljena trajno se nositi.

OŠ Braća Seljan prva je škola u kojoj je proveden ovaj projekt, a u Udruzi Zvončići nadaju se da će ga nastaviti provoditi u drugim školama i ustanovama.